Ankara hangi tarihte başkent oldu? Ankara'nın başkent olma sebebi ve önemi nedir?

Ankara kaç yılında başkent oldu sorusunun yanıtı haberimizde. Bundan 98 yıl önce başkent olmasına karar verilen Ankara'nın başkent olma sebebi ve önemini merak edenler için detaylar haberimizde.

Ankara, 13 Ekim 1923 tarihinde başkent oldu. Stratejik konumu ve tek maddelik kanun ile başkent olmasına karar verilen Ankara hangi bölgede?

ANKARA NE ZAMAN BAŞKENT OLDU?

27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.

Ankara hangi tarihte başkent oldu? Ankara'nın başkent olma sebebi ve önemi nedir?

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasından sonra. İtilâf Devletleri'nin askerleri İstanbul'dan çekildiler. İstanbul'un işgalden kurtulması ile yeni devletin başkentinin neresi olacağı tartışılmaya başlandı. Bazı kişiler İstanbul'un başkent yapılmasını istiyorlardı. Ancak meclisin Ankara'da açılması, buraya fiilen hükümet merkezi olma niteliği kazandırmıştı. Ayrıca Ankara, Türkiye'nin merkezinde, askerî ve coğrafî özellikleriyle başkent olabilecek konumdaydı.

ANKARA HANGİ BÖLGEDE?

Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en kalabalık şehri olan Ankara İç Anadolu bölgesinde bulunur.

 

 

Ankara hangi tarihte başkent oldu? Ankara'nın başkent olma sebebi ve önemi nedir? ile ilgili etiketler Ankara başkent
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.