Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek cumartesi günü istifa etmişti. Yeni başkanın kim olacağı ise merak konusu. Yeni başkanın belirlenmesinde ilk 2 oylamada üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu, üçüncü oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. CHP aday çıkarmayacağını geçtiğimiz günlerde açıklarken MHP’nin ise genel merkez ve il başkanlığıyla yapılan istişarelerden sonra karar vereceği öğrenildi. Peki, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak? Seçim ne zaman yapılacak? AK Parti'nin adayı belli mi? Detaylar haberimizde...

23 yıllık belediye başkanlığı görevinden cumartesi günü istifa eden Melih Gökçek'in ardından başkanlığa Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez vekalet etmeye başladı. Belediye Meclisi, Vali Ercan Topaca'nın çağrısıyla 10 gün içinde yeni başkanını seçecek. Ankaralıların merak ettiği soru ise, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?" Süreçte her parti meclis üyeleri arasından, kendi başkan adayını belirleyecek. CHP aday çıkarmayacağını geçtiğimiz günlerde açıklarken MHP’nin ise genel merkez ve il başkanlığıyla yapılan istişarelerden sonra karar vereceği öğrenildi. Peki, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak? Seçim ne zaman yapılacak? AK Parti'nin adayı belli mi? Detaylar haberimizde...

bina

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Melih Gökçek’in ardından yeni başkanın belirlenmesi ile ilgili süreç de başladı. İstifadan sonra yeni başkanın nasıl seçileceğini, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 44 ve 45’inci maddeleri düzenliyor. İlgili kanuna göre belediye başkanlığının boşalması nedeniyle Ankara Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden 10 gün içinde toplantı yaparak yeni başkanı belirlemesini isteyecek. Yeni başkan seçilinceye kadar, başkanlık görevini, Meclis Birinci Başkanvekili olan Ali İhsan Ölmez yürütecek.

HANGİ PARTİLER ADAY ÇIKARTACAK?

Süreçte her parti meclis üyeleri arasından, kendi başkan adayını belirleyecek. CHP aday çıkarmayacağını geçtiğimiz günlerde açıklarken MHP’nin ise genel merkez ve il başkanlığıyla yapılan istişarelerden sonra karar vereceği öğrenildi. Ankara Valisi’nin çağrısının ardından 10 günü geçmemek şartıyla Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Meclis’te, üyeler arasından ve gizli oyla yeni başkan seçilecek.

seAimler

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Yeni başkanın belirlenmesinde ilk 2 oylamada üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu, üçüncü oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilecek. Oyların eşitliği durumunda ise kura çekilecek. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresiyle sınırlı olacak.

MECLİS ÜYESİ SAYISI

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 4 partiden toplamda 140 üye yer alıyor. Meclis üyelerinin sandalye dağılımı şöyle:

AK Parti 100 (Melih Gökçek ile birlikte)

CHP: 21

MHP: 15

Bağımsız: 3

BBP: 1

ADAYLAR BELLİ Mİ?

Melih Gökçek’in ardından Ankara’da yeni belediye başkanının kim olacağı sorusu da büyük merak konusu. Yeni dönemde başkanlık için kulislerde Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin’in ismi geçiyor. Her ayın ikinci haftasında toplanan Büyükşehir Meclisi, kasım ayı olağan toplantısına ise 8 Kasım’da başlayacak. Meclis, kasımda 20 gün boyunca bütçe görüşmelerine devam edecek. Seçilecek yeni başkanın ilk icraatlarından birisi de Büyükşehir, EGO ve ASKİ’nin 2018 bütçesi olacak.

melih_gAkAek_istifa

TWİTTER'DAN İLK AÇIKLAMA

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan önceki gün istifa eden Melih Gökçek, istifa sonrası aktif olarak kullandığı Twitter hesabından ilk tweet’lerini de dün paylaştı. “İşte istifa konuşmam” tweet’iyle istifa açıklamasının videosunu paylaşan Gökçek, ikinci paylaşımında ise ise “28 Ekim 2017 tarihiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı bıraktım. Twit aleminin bilgisine” yazdı.

melih_gAkAek

MELİH GÖKÇEK KİMDİR?

1994 yılından günümüze Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmekte olan siyasetçi. Ankara B.B.’de 5 dönem boyunca bu görevi sördüren ilk ve tek kişi unvanına sahiptir.

İbrahim Melih Gökçek, 20 Ekim 1948 tarihinde, Keçiören, Ankara’da dünyaya geldi. Terazi burcu erkeği olan Gökçek, üç çocuklu bir ailenin en büyük oğlu olan Gökçek’in babası Ahmet Gökçek, Adalet Partisi Gaziantep İl Başkanlığı görevini yürütüyordu. Babasının mesleğinden dolayı ilk ve orta dereceli eğitimini Gaziantep’de tamamlayan Gökçek, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nu kazanmasının ardından Ankara’ya yerleşti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Parlamento muhabilirliği yapan Gökçek, Kıbrıs, GüzelyurtRamamladı ve askerden dönmesinin ardından bir süre ticaretle uğraştı.

1984 yılında, Anavatan Partisi (ANAP)’dan Keçiören Belediye Başkanı olarak aday gösterilen ve seçimi kazanan Gökçek, 1989 seçimini kazanamayarak ikinci dönemde aynı koltukta oturma şansını kaçırdı. 1991 yılında, ANAP’dan istifa ederek Refah Partisi’ne katılan siyasetçi, 20 Ekim 1991 seçimlerinde Ankara Milletvekili olarak girdiği parlamentoda sadece iki ay hizmet verdi ve büyükşehir belediye başkanlığı seçimini kazanmasının ardından bu göreve getirildi.

İlk olarak 1994 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Gökçek, Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından girdiği Fazilet Partisi’nden tekrar aday gösterilerek 1999 yılında ikinci kez seçimi kazandı.

2004 yılında aynı göreve 3. kez seçilen ve Ankara tarihinde bir ilki gerçekleştiren Gökçek, 29 Mart 2009 seçimlerini de kazanarak aynı göreve 4. kez getirilen ilk Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

30 Mart 2014 yerel seçimleri seçimlerinde Melih Gökçek 5. kez aynı göreve geldi ve Ankara tarihinde ilk kez beş dönem üst üste büyükşehir belediye başkanlığına seçilen kişi oldu. Ayrıca Ankara’da en uzun süre görev yapan belediye başkanıdır.

Başkanlık yaptığı senelerde büyükşehir belediyesi “Avrupa Şeref Bayrağı” (2001) ve “Avrupa Şeref Plaketi” (2003) ile ödüllendirilmiştir. 10 Ekim 2009 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından, kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek çalışmalar yapan kentler ve belediyelere verilen Avrupa Ödülü’nü parlamento başkanı Lluís Maria de Puig’den almıştır.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak? ile ilgili etiketler seçim ankara büyükşehir belediye başkanı kim olacak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.