Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak

CHP’li belediye aldığı skandal kararlara bir yenisin daha ekledi. Toprak kayması nedeniyle boşaltılan 21 binanın da olduğu alana, Anıtkabir koruma kanuna aykırı bir şekilde tam 10 kat bina yapılabilir kararı alındığı öne sürüldü. CHP’li Belediyenin yapılan itirazları kabul etmeyerek Anıtkabir’in perdelenmesinin yolunu da açtığı ifade edildi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Ankara Çankaya’da, temelinde kayma olan ve istinat duvarı yıkılan 8 katlı apartman ile birlikte toplam 21 bina boşalmıştı. Boşaltılan binaların önünde dev yarıklar meydana gelmiş ve büyük panik yaşanmıştı.

ÇANKAYA BELEDİYESİ’NDEN İNANILMAZ İMAR KARARI

Çankaya Belediyesi Meclisi'nin Anıtkabir koruma kanuna aykırı olarak çevresinde 4 kat sınırına aykırı bir şekilde 10 kat bina yapılabilir kararı aldığı öne sürüldü. CHP’li Belediye, yapılan itirazları da kabul etmeyerek Anıtkabir’in perdelenmesinin yolunu açtığı iddiaları gündeme geldi.

OKUL ALANI OLAN YER TİCARET ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Çankaya İlçesi’nde alınan karar ile okul alanının, ticaret alanına dönüştürüldüğünü belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve mahalle sakinleri, Gençlik Caddesi yakınındaki Hürriyet İlkokulu yan parselini, ticaret alanına dönüştüren ve yoğunluk artışına neden olacak plan değişikliğini, alanda yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Eyleme Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün, mahalle sakinleri ve bölge muhtarları katıldı.

ANIT KABİR’İ PERDELEYECEK 10 KATLI BİNA YAPILACAK

Eylemde konuşma yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da, “Arkamızda bulunan eğitim alanı olan 3 bin 500 metrekarelik arazi daha önce sağlık alanına dönüştürüldü. Şimdi de ticaret alanına dönüştürülerek, 10 katlı bir yapılaşma öngörülüyor. Bu alan Anıtkabir’e ve Maltepe Camii’n çok yakın. Bu konuyu Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak yargıya taşıdık. Bunun takipçisi olacağız” dedi.

“BİLİM VE TEKNİKTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE MÜCADELE EDECEĞİZ!”

Ortak basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter okudu.İlter, “Pandemi sürecinde kamusal alanların önemi ve değeri daha da görünür hale gelmişken idarelerin kamusal alanları özelleştirme neticesini doğuran rant odaklı plan onama işlemlerinin kamu yararına aykırı olduğunu, TMMOB’a bağlı meslek odaları olarak kentlerimizin planlı sağlıklı ve canlı odaklı gelişmesi yolunda bilim ve teknikten aldığımız güçle mücadeleye devam edeceğiz.”

ALINAN SKANDAL PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KARARI YARGIYA TAŞINDI

Plan değişikliği kararını yargıya taşıdıkları söyleyen İlter,konuşmasının devamında ise şunları söyledi:

”Anıtkabir’e 300 metre mesafede, Maltepe Cami koruma alanı sınırları içerisinde ve Hürriyet ilköğretim okulunun yanındaki 3500 metrekarelik okul alanının, önce sağlık alanına son olarak da ticaret alanına dönüştürülmesi, Çankaya Belediye Meclisinin 01.09.2020 tarih ve 342 sayılı kararı ile uygun görülerek, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.12.2020 tarih ve 342 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Çankaya İlçesi Maltepe Mahallesi 6097 ada 3 sayılı parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği” ile dayanağı olan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.08.2016 gün ve 1658 sayılı kararı ile onaylanan “Çankaya İlçesi 6097 ada 3 parselde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliği”nin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesi için TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak yargıya taşıdık.”

İLTER: YAPILAN KARAR KAMU YARARINA AYKIRI BİR KARAR

İlter, yapılmak istenilen bina alanına ilişkin de şu bilgileri verdi:

”Bölgede 4-5 katlı yapılaşma koşulları ve atıl ticaret merkezleri varken, Hürriyet İlköğretim Okulunun yanından bulunan, söz konusu alanın: Ticaret alanına dönüştürülmesi, Emsal 2 ile 7 kat yapılaşma verilmesi, sıfır kotu altındaki bir katın emsal harici bırakılarak yapılaşmanın arttırılması, parça-bütün ilişkisini kurmaması ve hatta planda kurgulanan parça-bütün ilişkisini bozması nedenleriyle, Maltepe Camii koruma alanı içerisinde olması, Anıtkabir’e 300 metre mesafede yoğunluk artışı ile Anıtkabir etkileşim geçiş sahasını baskıladığı, parselde 30 adet ağaç varlığının bulunması, kamu yararı amacıyla hazırlanıp onaylanmış bir plan olmaması, kişiye özel ayrıcalıklı imar hakkı yaratıldığı, kaldırılan okul alanı yerine, bölgede eşdeğer okul alanının gösterilmediği, planı ele alış biçim ve yaklaşımı, yapılan yetersiz analiz ve sentez çalışmaları ve bütünlükten yoksun planlama kararları ile üst ölçekli plan ile çelişmesi gerekçeleri ile yargıya taşıdık.”

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak - Resim : 2

 

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak - Resim : 3

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak - Resim : 4

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak - Resim : 5

Anıtkabir'i perdeleyecek 10 katlı bina yapılacak ile ilgili etiketler Çankaya CHP imar yıkım
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.