Zülfikar Kılıcı nedir? Nerede?

Zülfikar Kılıcı, Peygam efendimizin damadı olan Hz. Ali ile biliniyor. Vatandaşlar bu kavramın ne anlama geldiğini ve şu anda nerede bulunduğunu araştırmaya başladı. Hz. Ali'nin şahsi eşyası olan kılıcın hikayesini ve anlamını sizler için derledik. Peki Zülfikar Kılıcı nedir? Nerede? İşte detaylar...

Zülfikar Kılıcı nedir? Dört Büyük Halife'den biri olan Hz.Ali'nin kılıcı olduğunu bilinen bu özel eşyanın önemi merak ediliyor. Zülfikar Kılıcı'nın anlamını ve önemini öğrenmek isteyenler bilgisayarları başında araştırmaya koyuldu. Peki Zülfikar Kılıcı nedir? Nerede? Tüm sorularınız cevabını aşağıda bulabilirsiniz...

ZÜLFİKAR KILICI ŞİMDİ NEREDE?

İslam halifesi Hz.Ali’nin kılıcı olarak bilinen Zülfikar’ın anlamı ve sırlarla dolu Zülfikar kılıcının hikayesi bu yazıda. Zülfikar kılıcı nerede sergileniyor? Zülfikar kolyenin anlamı aklınıza takılan pek sorunun yanıtını sizler için araştırdık.

Zülfikar Kılıcı Anlamı

İslâm peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v)’ın damadı, amcasının oğlu ve Dört Büyük Halife'den biri olan Hz. Ali'nin çatal şeklinde iki başlı kılıcına verilen ad olan Zülfikar kelime anlamı ile "sahip" anlamındaki "zû" ile "omurga,boğum" anlamına gelen "fekār" kelimelerinden oluşmuş zülfekār olan kelime, Türkçeye zülfikar şeklinde geçmiştir. Dünyada şekli gösterildiğinde bilinen tek kılıçtır. Çatal şeklinde iki başlı olan bu kılıcın bir ucunun ilmi bir ucunun ise adaleti temsil ettiğine inanılır. Zülfikar kılıcının ağırlığı ve uzunluğuna ilişkin çok değişik rivayetler vardır fakat şu kadarını söyleyebiliriz ki anlatılanlar diğer kılıçlardan çok farklı ve özel olduğu yönündedir.

ZÜLFİKAR KILICI HİKAYESİ

 Kılıca dair 2 tane kabul edilmiş rivayet bulunmakta. Bunlardan bir tanesi Hz. Ali’ye kılıcın Cebrail tarafından verildiğidir. Cennette asılı duran Zülfikar Hz. Ali’ye vermek üzere dünyaya indirilir ve o gece Hz.Peygamber, Ali’yi evine davet ederek bu kılıcı kınıyla verir. Allah’tan bir hediye olduğunu müjdeler.

Kılıç hakkında edilen ikinci rivayet ise, Uhud savaşında düşman askerinden olan Amrü bin Adüd savaşta kendisine karşı çıkacak bir rakip istediğinde Hz. Peygamber, Ali’ye zülfikarı uzatarak ona karşı çıkmasını söylemiştir. Bu kılıcın peygambere savaş ganimeti olarak Mısırlılardan geçtiği söylenmektedir. Savaşta dişi kırılan Hz.Peygamberin “Yetiş Ali” demesi sonrası bedeninden 70 yara alan ve son ana kadar peygamberi savunan Hz.Ali için Cebrail’in “Zülfikar’dan başka kılıç Ali’den başka yiğit yoktur” dediği rivayet edilir. Arapça olarak pek çok yerde rastlanabilen bu söz şu şekildedir. “La fetta illa ali la seyfe illa Zülfikar”

ZÜLFİKAR KILICI NEREDE SERGİLENİYOR?

 Kılıcın nerede olduğu bilinmemekle birlikte Hz.Ali’nin kendi na’şını götürdüğü deveyle beraber onu da yanına aldığı söylenmektedir. Bir diğer rivayete göre ise Hz.Ali oğulları İmam Hasan ve Hüseyin’e Zülfikar’ı Neceften denize atmasını söylemiştir. Günümüzde Dicle ve Fırat nehirlerine denk gelmektedir.

Aynı zamanda 12. İmam olan İmam Mehdi’nin yeniden dünyaya gelerek bu kılıç ile adaleti yeniden tesis edeceğine inanılmaktadır. Günümüzde Topkapı Sarayı’nda Hz.Ali’ye ait özel bir kılıç bulunmaktadır fakat bu kılıç çatal başlı Zülfikar olmayıp düz bir kılıçtır.

Başkentte kuvvetli lodosa dikkat! Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü
Sonraki Haber