Z kuşağı nasıl bir lider istiyor? Siyasetle neden ilgilenmiyor? Zoomer'lar nasıl oy veriyor?

Z kuşağı nasıl bir lider istiyor? Son günlerin popüler tartışma konularından Z kuşağı ya da diğer adıyla zoomerlar, Hürriyet Yazarı ABdülkadir Selvi'nin de köşesinde yer buldu. 90'ların ortaları ile 2010'ların başlaı arasındaki doğanlara verilen Zoomer'ların nasıl bir lider istediği de ortaya çıktı. TikTok kullanan, teknolojiyi benimseyen Z kuşağı neye göre oy veriyor? İşte merak edilen detaylar...

Z kuşağı nasıl bir lider istiyor? BBC Türkçe’nin haberine göre Zoomer, 1990'lı yılların ortaları ve 2010'lu yılların başları arasındaki dönemde doğanları için kullanılan Z kuşağına verilen bir başka isim. Dünya nüfusunun yüzde 32'sini oluşturan Z kuşağı insanları, şu anki en kalabalalık kuşak. Ancak Dünya Bankası'na göre zoomerlar da şimdiden çalışan nüfusun yüzde 41'ini oluşturuyor. Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi'nin köşesinde yayınladığı araştırma verileri de zoomer'ların siyasetle neden ilgilenmediğini ortaya koyuyor. Peki Z kuşağı neye göre oy veriyor? İşte detaylar...


Z KUŞAĞI NASIL BİR LİDER İSTİYOR?


Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi'nin köşesinde yayınladığı araştırma verileri Z kuşağının nasıl bir lider istediğini ortaya koydu.

İşte o veriler;

Belki hepinizi şaşırtacak sonuç buradan çıkıyor. Lider profili olarak milliyetçilik, otoriterlik ve Atatürkçülük ön plana çıkıyor.

1- Araştırmaya göre Z kuşağının yüzde 35.7’si otoriter bir lider istiyor.

2- Milliyetçi lider isteyenlerin oranı ise yüzde 45.4’e ulaşıyor.

3- Atatürkçü lider tercihinde bulunanların oranı da yüzde 35.5’le yüksek tercihler arasında yer alıyor.

Bu veriyi besleyen bir gösterge ise toplumun yüzde 46.5’i milliyetçi, yüzde 46.1’i Atatürkçü olarak tanımlanması.

SİYASETLE NEDEN İLGİLENMİYORLAR?

Siyaseti sevmemek yüzde 47.3’le ilk sırada geliyor. Onu yüzde 35.4’le siyasilere olan güvensizlik takip ediyor. Yolsuzluk iddiaları, yalan söyleme, ayrımcılık, kutuplaşma ise bu ilgisizliği besleyen nedenler olarak ortaya çıkıyor. Ama siyasette liderin ne kadar belirleyici olduğunu burada da görüyoruz. Yüzde 15.8’le liderlere olan güvensizlik gelirken, liderlerin tutumu yüzde 15.1’le onu takip ediyor.

ZOOMER'LAR NEYE GÖRE OY VERİYORLAR?

Z kuşağının oy verme gerekçeleri de incelenmeye değer sonuçlar ortaya koyuyor. Ekonomi, yüzde 45.4’le ilk sırada geliyor. Onu yüzde 43.3’le partinin gelecek projeleri oluşturuyor. Araştırmaya ciddi bir itirazım söz konusu. Özgürlüklerine bu denli düşkün olan kuşağın siyasi tercihlerinde özgürlükler hiçbir yerde çıkmıyor.

ZOOMER NE DEMEK?

Zoomer, 1990'lı yılların ortaları ve 2010'lu yılların başları arasındaki dönemde doğanları için kullanılan Z kuşağına verilen bir başka isim.

Zoomer, 1944-1964'te doğan "baby boom-bebek patlaması" kuşağı için kullanılan boomer teriminin oynanmış hali.

KÖŞE YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

Beşiktaş dünyaca ünlü Alman yıldızı kadroya katıyor İsrail'den 32 ülkeye mektup: "Terör örgütü" ilan edin" Bizim gündemimiz yoğun
Sonraki Haber