Yurt dışında yaşayanlar Türkiye'den emekli aylığı alabilecek mi?

Yurt dışında yaşayanlar Türkiye'den emekli aylığı alabilecek mi sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Yıllardır üzerinde çalışılan ve nihayet resmi gazetede yayınlanan karara göre gurbetçiler Türkiye'den emekli aylığı alabilecek. Pekik Emekli gurbetçi nasıl olunur, şartlar neler? Detaylar haberimizde..

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının özlemle beklediği emeklilik kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Primlerini ödemek koşuluyla Türkiye'den emekli aylığı almaya hak kazanan gurbetçi vatandaşlar arama motorlarına emekli gurbetçi nasıl olunur sorusunun yanıtını arıyor. İşte detaylar...

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLAR TÜRKİYE'DEN EMEKLİ AYLIĞI ALABİLECEK Mİ?

Yurt dışında yarı zamanlı çalışan gurbetçilere, Türkiye'de emeklilik fırsatı çıktı. Karar, 26 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlandı, yürürlüğe girdi. Yeni uygulama, yurtdışında çalışan milyonlarca Türk vatandaşını yakından ilgilendiriyor.

Daha önce yurt dışında çalışan vatandaşların Türkiye'den emekli aylıklarını bağlatamadıklarını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, "Artık sigortalı çalışsalar da emeklilik şartlarını taşıyan Türk vatandaşlarımız emekli olabilecekler. Bu kısmi süreli, mini job ya da yarı zamanlı dediğimiz çalışmalarda geçerli olacak." dedi.

EMEKLİ GURBETÇİ OLMAK İÇİN BAŞVURU NASIL NEREYE YAPILIR?

Karar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yurt dışı borçlanma ödeneğini tam olarak ödeyen gurbetçileri kapsıyor. Gurbetçilerin bu haktan yararlanabilmesi için ilk etapta e-Devlet şifresiyle başvuru yapması gerekiyor. Daha sonraki işlemlerin yürütülebilmesi için ise Türkiye'ye gelemeyecek gurbetçilerin bir yakınına vekalet vermesi yeterli.

Yurt dışında sigorta başlangıcı olan ama henüz pirim yatırmayanların ise ödemelerini tamamlaması gerekiyor.

Kadınların, giriş yılan bağlı olmak üzere, en az 160 bin lira ödemeleri halinde 58 yaşında hemen Türkiye'den emekli aylığı bağlatabileceğini belirten Ete, "En az alacakları aylık da bin 800 lira civarında olur. Erkeklerimiz için rakam biraz daha yüksek, onlar da 190 bin lira civarında bir ödeme yaparlarsa onlar da 1800 liranın altında kalmamak üzere bir aylık bağlatırlar." ifadelerini kullandı.

Sarıyer ‘de okul koridorunda kadın öğretmene yumruklu saldırı Hudutsuz Sevda dizisinde Halil İbrahim Zeynep'in intikamını alacak... Gazze’de BM ekibinin bulunduğu bölgeye ateş açıldı
Sonraki Haber