Yellen’ın faiz çıkışı piyasayı sarstı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın 'ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz artışlarının gerekebileceğini' söylemesi piyasada satışa neden oldu. ABD Merkez Bankası eski Başkanı olan Yellen, daha sonra geri adım attı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Beyaz Saray’ın harcamaları artırma planı nedeniyle ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz artışlarının gerekebileceğini söyledi. Yellen dünkü bu açıklamasının ardından geri adım atarak, enflasyonun yükselmesinde bir sorun görmediğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir önceki başkanı olan Yellen’in ilk açıklamaları teknoloji hisselerindeki satışları artırdı ve uzun vadeli Hazine tahvil getirilerini yükseltti.

‘FAİZİN YÜKSELMESİ GEREKEBİLİR’

Yellen, Atlantic dergisi tarafından düzenlenen online etkinlikte yaptığı konuşmada Başkan Joe Biden’ın harcama planlarına atıfta bulunarak, “Ek harcamalar ekonominin büyüklüğüne göre nispeten küçük olsa da, ekonomimizin aşırı ısınmaması için faiz oranlarının bir miktar yükselmesi gerekebilir” dedi.

Yellen “Bu faiz oranlarında çok ılımlı artışlara neden olabilir, ancak bunlar ekonomimizin rekabetçi ve üretken olması için ihtiyaç duyduğu yatırımlar (ve) ekonomimizin bunlar sayesinde daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum” dedi.

GERİ ADIM

Yellen, daha sonra Wall Street Journal CEO Council etkinliğinde yaptığı açıklamada ise enflasyonun ABD ekonomisi için bir sorun olacağını öngörmediğini belirtti. Yellen tedarik zincirindeki sıkıntılar ve petrol fiyatlarının salgın hastalık öncesi döneme yaklaşmasının getirdiği fiyat artışlarının geçici olacağını ifade etti.

Doğrudan faizlerle ilgili açıklamaları sorulduğunda Yellen, faiz artışını öngörmediğini veya artırılmasını tavsiye etmediğini ifade etti.

Bayraktar TB3'ten yeni başarı! Survivor'da Bil Bakalım ve Anlat Bakalım oyununu kim kazanacak? 26 Nisan 2024 Cuma akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber