Yapay et dönemi başlıyor! ABD, laboratuvarda üretilen etlerin satışını onayladı

Beklenen sonunda gerçekleşti. ABD'de FDA tarafından laboratuvar ortamında üretilen etlerin üretimi ve satışı onaylandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından labaratuvar ortamında üretilen yapat etler onaylandı. Basına yaptığı açıklamasında artık insan tüketimi için yapay et üretimini onaylandığı bildirildi.Verilen izin, UPSIDE Foods, eski adıyla Memphis Meats ile yapılan istişare, ürün güvenliği testleri ve araştırmalardan sonra yürürlüğe alındı.

Ürün tam onay aldıktan sonra satışa başlayacak. Berkeley, California merkezli UPSIDE Foods, 2015 yılında kuruldu ve laboratuvarda yetiştirilen tavuk eti üretmek için hücre kültürü kullanmak üzerinde bir süredir çalışmalar yürütüyor. UPSIDE Foods dışında, pazardaki hayvan eti talebini kesmeden karşılamak için bu yaklaşımı benimseyen çok sayıda şirket bulunuyor.

PEKİ YAPAY ET NASIL ÜRETİLİYOR?

Öncelikle yapay et üretimi için labaratuvar ortamında hayvan hücreleri hayvanları öldürmeden izole ediliyor ve uzun süreli depolama için donduruluyor. Bu hücreler daha sonra biyoreaktörler olarak adlandırılan çelik tanklara aktarılıyor ve hücrelerin ihtiyaç duyduğu büyüme için gerekli olan besinler, koşullar sağlanıyor.

Hücreler belirli bir olgunluğa ulaştıklarında ve şekillendiklerinde tüketim için hasat edilerek normal et halini alıyorlar. Bitki bileşenlerinden elde edilen ve gerçek et gibi görünmesi için yapılan bitki bazlı etlerin aksine bu kültürlü et, yüzde 100 hayvan temelli oluyor ve herhangi bir hayvanın zarar görmemesi sağlanıyor.

Ürün yalnızca UPSIDE Food’s için onaylanmış durumda. Firmaların laboratuvarda yapay et üretimini ve satışı için kapsamlı bir onay anlamına gelmiyor. Ancak FDA’nın bu hamlesi diğer firmalara da kurum ile iletişime geçmek adına teşvik sağlıyor.

Sadece FDA’nın onayı yapay et üretimi için yeterli değil. Şirketlerin diğer ABD düzenleyici kurumlarından da onay alması ve denetimlerinden geçmesi gerekiyor. Ancak labaratuvar otramında üretilmiş etlerin tabaklarımıza gelmesine ise halen daha yıllar var. Şimdilik laboratuvarda et yetiştirmek oldukça maliyetli bir iş. UPSIDE Foods CEO’su Uma Valenti’ye göre yetiştirilen et endüstrisi emekleme aşamasında ve erişilebilir olmasına yaklaşık 15 yıl daha var.

18 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı! Tokat'ın turistik ilçesi Sulusaray'da deprem paniği yaşanıyor... Tokat'ta korku dolu gece! 1 dakika ara ile beş deprem!
Sonraki Haber