'Virüs ağır hastalığa neden olmuyor'

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nun üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özlü, ölümcül virüsün eskisi kadar ağır hastalığa neden olmadığını belirtti. İşte Özlü'nün o açıklamaları...

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla mücadele için Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nun üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından ölümcül virüsün gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Ölümcül virüsün eskisi kadar ağır hastalığa neden olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı;

''Salgının başlarında sadece semptomu olan kişilere test yapıyorduk. Dolayısıyla pozitif olan günlük vaka sayılarımızın tamamı hasta idi. Bunların %23'ünün hastaneye yatırılarak tedavisi gerekiyordu.

Oysa şimdi test yapılan kişilerin %96'sı asemptomatik kişiler ve pozitif olanların sadece %2,3'ünü hastanede tedavi ediyoruz.

Bundan dolayı testi pozitif çıkan günden güne yeni olgu sayılarımız çok fazla düşmese de, yoğun bakımda takip edilen ve yapay solunum cihazına bağlanan hasta sayılarımız giderek azalıyor.

Bu, hastalığın artık daha hafif seyrettiği ve virüsün eskisi kadar ağır hastalığa neden olmadığı anlamına geliyor. Fakat bunu hemen virüs mutasyon geçirdi, virülansı (hastalık yapma potansiyeli) azaldı anlamına gelmeyebilir

Alınan tedbirlerle ve yazın gelmesiyle virüsün bulaşının azalması, test sayımızın artması, asemptomatik kişilere test yapmamız, 65 yaş üstünü iyi korunmamız, erken ve etkin tedavi yaklaşımımız bu sonucun elde edilmesinde etkili olabilecek faktörler.

Yani, mart ayında salgının yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu aynı değil. "Neden vaka sayılarımız tamamen düşmeden normalleşiyoruz?" sorusunun bir cevabı da burada, aslında.''

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki güncel vaka sayısını duyurdu.

Bakan Koca açıklamasında şunları ifade etti;

''1 ay önce bugün 1.424 olan yoğun bakım hasta sayımız %57 oranında, 766 olan entübe hasta sayımız %66, günlük vaka sayımızsa %48 oranında azaldı. 52 bini aşkın testin sonucuna göre, bugün yeni vaka sayımız 867. TEDBİRLERLE BU DÜŞÜŞÜ DAHA DA HIZLANDIRALIM.''

Altın yükselişe geçti! İşte 26 Nisan 2024 güncel altın fiyatları Belediye başkan olan o isim YRP'den istifa etti Süper Loto sonuçları 25 Nisan 2024! Süper Loto sonuçları açıklandı mı?
Sonraki Haber