Ünlü psikolog Suna Tanaltay vefat etti

Edebiyat dünyasını yasa boğan bir son dakika habere geldi. Türk halkının radyo ve televizyonlarda yaptığı söyleşilerle tanıdığı, ünlü psikolog, şair ve yazar Suna Tanaltay vefat etti. Acı haberi ses sanatçısı Onur Akay duyurdu.

Türk halkı onu çeşitli radyo ve televizyonlarda yaptığı hoş sohbetler ve verdiği tavsiyelerle tanıdı.

Aynı zamanda psikolog, şair ve yazar olan Suna Tanaltay, tedavisinin sürdüğü Mersin Yaşlı Yaşam Merkezi'nde 88 yaşında vefat etti.

Bir süredir Alzheimer Derneği Yaşlı Yaşam Merkezi'nde kalan Tanaltay'ın kalp yetmezliğine bağlı olarak vefat ettiği kaydedildi.

Tanaltay için Akbelen Mezarlığı'nda cenaze töreni yapıldı.

Törende Tanaltay’ın ailesi, yakınları ile sevenleri hazır bulundu. Cenaze namazının kılınmasının ardından Tanaltay pandemi kuralları çerçevesinde sevenlerinin gözyaşları arasında defnedildi.

Tanaltay'ın vefat haberini ise şarkıcı ve söz yazarı Onur Akar verdi. Akay, şahsi internet hesabından vefat haberini şu sözlerle duyurdu.

“Türkiye radyo ve televizyonlarında senelerce onun söyleşilerini izlemiştik. Öykü, şiir, deneme ve kişisel gelişim alanında çok sayıda eseri olan psikolog, şair ve yazar Suna Tanaltay’ı, kalp yetmezliği nedeni ile 88 yaşında kaybettik. Tanaltay bir süredir Mersin Yaşlı Yaşam Merkezi'nde tedavi görmekteydi. Kendisi ile 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başlarında, uzun yıllar “Ana” isimli kültür ve sanat dergisinde köşe yazarlığı yapmıştım. Cenazesi, 5 Mart 2021 Cuma günü Mersin Akbelen Mezarlığı’nda öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası, pandemi kuralları çerçevesinde defnedilecektir. Suna Tanaltay’a Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

YAZAR SUNA TANALTAY KİMDİR?

22 Nisan 1933 yılında Mersin’de dünyaya gelen psikolog, şair ve yazar Suna Tanaltay, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü 1957 yılında bitirdi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden psikiyatri sertifikası alan Tanaltay, Kandilli Kız Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi’nde psikoloji, felsefe ve edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. 

Tanaltay, aynı zamanda 1958 yılından 1979 yılına kadar Çapa Psikiyatri Kliniğinde psikolog olarak görev ifa etti. Psikiyatrist, yazar ve şair olarak tanınan eşi Dr. Erdoğan Tanaltay’la birlikte muayenehane açan usta yazar aynı dönemde eşiyle birlikte Türkiye’yi dolaşıp “Sevgi, Saygı, Hoşgörü” konulu söyleşiler gerçekleştirdi. TÜBİTAK’ta “Medyada ve İnsan İlişkilerinde Sevgi ve Saygı” dersleri sundu.

Yıllarca TRT’de tavsiyelerde bulunan Tanaltay daha sonrasında üç yıl süre ile Inter Star’da yayınlanan İyi Günler Türkiye programını gerçekleştirdi. Suna Tanaltay, HBB televizyonunda iki yıla yakın bir süre "Sevgiyi Paylaşalım" adlı programında eşi Erdoğan Tanaltay’la birlikte tavsiyelerde bulundu.

Daha sonra TRT, NTV, Show TV, Kanal D, ATV, TGRT ve Flash TV gibi çeşitli kanallarda söyleşi programları gerçekleştirdi. TRT radyolarında ve özel radyolarda da sık sık söyleşilerde bulunan Suna Tanaltay, Günaydın Gazetesi ve eski Posta Gazetesi’nde günlük ve haftalık köşe yazıları yayınladı.

İlk ürünü olan “İncir Ağacı” adlı öyküsü 1948 yılında Akşam gazetesinin sanat sayfasında yer alan Tanaltay, daha sonra şiir, deneme, psikolojik yorumlarını Vatan, Milliyet, Günaydın, Posta gibi çok sayıda gazete ve edebiyat dergisinde yayımladı.

Dikili ve Akçakoca Belediye Meclisleri'nden Fahri Hemşehrilik Beratı alan Tanaltay’ların Dikili ve Balıkesir ’de bir de Sevgi Sokakları bulunmakta. (Suna - Erdoğan Tanaltay Sokağı) Suna Tanaltay, bir halk araştırması ile 1997 yılında sağlık hizmetleri konusunda “Yılın en Başarılı Kadını” seçildi. Psikiyatrist, yazar ve şair olarak tanınan eşi Erdoğan Tanaltay'ı ise 21 Ocak 2014 tarihinde kaybetmişti.

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber