Üç aylarda kaç gün oruç tutulur? Üç aylar orucu kaç gün tutulur?

Üç aylarda kaç gün oruç tutulur? Mübarek üç aylar, Hicri takvimde kıymetli olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylarda Kur'an-ı Kerim okunur, ibadetler arttırılır, dualar edilir ve oruç tutulur. Birçok kişi üç aylarda kaç gün oruç tutacağını merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Üç aylarda kaç gün oruç tutulur? Üç aylar orucu kaç gün tutulur? Detaylar haberimizde..

Üç aylarda kaç gün oruç tutulur? İslam alemi için önemi büyük olan üç aylar başladı. Üç ayların gelmesi ile birçok kişi dua ve ibadetlerine yoğunluk verecek. Sema'nın kapılarının açıldığı bu mübarek günlerde oruç tutmak büyük sevaptır. Bu aylarda Allah kullarına bol bol hayır ve bereket sunar, dualar kabul edilir. Vatandaşlar üç aylar orucunun kaç gün tutulduğunu merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Üç aylarda kaç gün oruç tutulur? Üç aylar orucu kaç gün tutulur? Detaylar haberimizde..

ÜÇ AYLARDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Üç aylarda kaç gün oruç tutulduğuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuyla ilgili açıklaması şu şekilde oldu. 

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

ÜÇ AYLARDA TESBİH NASIL ÇEKİLİR?

RECEB AYI

10 GÜN 100 defaSübhana'llahi'l- hayyil- kayyum

10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- ehadi's-samed

10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- gafuri'r- rahim

ŞABAN AYI

10 GÜN 100 defa Ya latifu celle şanühü

10 GÜN 100 defa Ya rezzaku celle şanühü

10 GÜN 100 defa Ya azizü celle şanühü

RAMAZAN AYI

10 GÜN 100 defa Ya erhame'r- rahimin

10 GÜN 100 defa Ya gaffarü'z- zünüb

10 GÜN 100 defa Ya 'atika'r- rikab

ÜÇ AYLARDA NELER YAPILMALIDIR?

Üç aylarda nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah'ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir ve hayatımızın geri kalan bölümünde bu hususlara dikkat edecek şekilde yaşamamız gerektiği ön plana çıkmalıdır. Peki üç aylarda neler yapmamız doğru olur? Neler yapılmalıdır?Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalıKüs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.*Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli. 

Koltuğunu Dora'ya bırakan Özel: İyice yerleşmezseniz kaldırabilirler 24 Nisan 2024 Çarşamba TJK at yarışı programı açıklandı! 23 Nisan 2024 Salı TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı!
Sonraki Haber