Twitter "Help Turkey" etiketini sildi!

Orman yangınları konusunda vatandaşların iyi niyetinin suistimal edildiği "Help Turkey" ve "Global Call" kampanyasının sır perdesi aralanmış ve kampanyanın Türkiye'ye yönelik organize bir saldırı olduğu ortaya çıkmıştı. O manipülasyon kampanyası hakkında yeni detaylar var... Buna göre kampanyanın kötü niyetli olduğunu fark eden Twitter, o etiketi bir süre sonra sildi! Ancak artık iş işten geçmişti...

Görünürde Türkiye'de devam eden orman yangınlarına dikkati çekmek üzere uluslararası yardım çağrısı yapan İngilizce ve farklı dillerdeki mesajlar, çok sayıda hesap tarafından yinelenerek paylaşılmıştı.

Kısa süre sonra "Help Turkey" ve "Global Call" etiketleriyle yapılan paylaşımların gerçek insanlar ve ünlüler tarafından kullanılmakla birlikte, sahte ve bot hesaplar üzerinden yapay olarak yayıldığını ve bu yönüyle bir manipülasyon kampanyasının ürünü olduğunu ortaya çıktı! Uzmanlar ise "Help Turkey" etiketiyle yapılan paylaşımların "manipülasyon" kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu türden siber saldırıların insanların algısını etkilemeyi amaçladığını vurguladı.

ÖNCE INSTAGRAM'DA AKTİF OLDU!

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik de bugünkü köşe yazısında konuyla ilgili yeni bilgiler paylaştı.

Çelik "‘Help Turkey’ etiketinin ürkütücü analizi" başlığını taşıyan yazısında "Önceki akşam, Instagram ve Twitter’da başlatılan ‘Help Turkey’ başlıklı uluslararası itibarsızlaştırma kampanyasının paylaşım trafiğinin analiz raporuna eriştim. Açıkçası ürktüm de. Twitter’da dakikalar içinde tüm dünyayı ayağa kaldıracak bir mekanizma kurulmuş." dedi.

Kampanyanın ilk olarak yüksek takipçili “influencer” olarak adlandırılan hesaplar üzerinden Instagram aracılığıyla paylaşıldığını dile getiren Çelik şöyle devam etti;

"‘Help Turkey’ etiketinin Twitter’daki sürecini analiz eden uzmanların hazırladığı rapora eriştim. 1 Ağustos gecesi saatler 23.30’u gösterdiğinde, etiketle birlikte 311 bin, 00.30’da ise 918 bin tweet atılmış. TT çalışması 00.40 sularında Twitter’ın dünya gündemine girdi. Saatler 02.30’u gösterdiğinde ise 2 milyonun üzerinde paylaşım yapıldı. Bu, şu demek: Üç saatlik süreçte dakikada 11 binden fazla tweet atıldı. Bu mümkün mü? Doğal yollardan çok mümkün değil ama görüldüğü gibi yapılabiliyor. "

TWITTER O ETİKETİ SİLDİ

Manipülatif kampanyanın Twitter ayağı hakkında da önemli bilgiler veren Yeni Şafak yazarı, "#HelpTurkey etiketinin ilk yayılımından 11 saat sonra, yani ertesi sabah 10.30’da bu etiket Twitter tarafından spam olarak algılandı ve gündemden silindi." dedi.

Çelik şunları kaydetti;

"Peki, üç saatte Türkiye’yi dünyaya rezil etmeyi hedefleyen 2 milyon 538 bin tweet nasıl paylaşıldı? Bu tweetlerden 868 bin tanesinin 14 bin 710 hesaptan atıldığı belirlendi. Bu hesapların çok büyük bir kısmı yeni oluşturulmuş ve sahte görünümlere sahipler."

Bu nasıl sol? CHP'li Afyonkarahisar'da faşist uygulama... İran'a ait askeri üsse hava saldırısı! Irak'ta peş peşe patlamalar Ömer'den Cemre'ye Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e söylediği ninni olay oldu
Sonraki Haber