Tuvalette telefonla oynamak günah mıdır? Telefonla tuvalete girmek caiz midir?

Tuvalette telefonla oynamak günah mıdır? Telefonla tuvalete girmek caiz midir merak ediliyor. Elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ile her yere giriyoruz. Fakat bazı İslam alimleri tuvalete cep telefonuyla girmenin caiz olup olmadığı konusunda fikir birliğine varmış değilller. Peki, cep telefonu ile tuvalete girip oynamak günah mıdır? İşte yanıtı..

Tuvalette telefonla oynamak günah mıdır merak ediliyor. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle akıllı telefonlarımız her an yanımızda. Ancak müslüman vatandaşlar tuvalete telefonla girmenin caiz olup olmadığı konusunda şüpheli. İşte detaylar..

TUVALETTE TELEFONLA OYNAMAK GÜNAH MIDIR?

Hindistan'da yapılan İslam şurasında bir Müslüman’ın cep telefonu kullanırken şeriat kanunlarını çiğnememesi için nelere dikkat etmesi gerektiği maddeler halinde karara bağlandı. Kanpur kentinde bulunan Camie Eşref Medresesi’nde Maulana Haşim Eşrefi başkanlığında yapılan şurada 5 ulema konseyi cep telefonu kullanımıyla ilgili şu kurulları belirledi:

* Cep telefonlarında Kuran’dan sureler ve ayetler sadece dinleme amaçlı kullanılabilir. Cep telefonu melodisi yapılması günahtır. Çünkü ayet öyle rasgele dinlenemez. Ayrıca telefon açılarak ayet bölününce günaha girilir.

* Namaz kılarken cep telefonunu titreşimde bırakmak günahtır.

* Cep telefonuyla tuvalete girmek de şeriat kanunlarına aykırıdır.


TELEFONLA TUVALETE GİRMEK CAİZ MİDİR?

Tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak çok acil bir şekilde kullanmayı gerektirecek bir durum haricinde telefonla oynamak yada konuşmak mekruhtur. Çünkü tuvalet konuşma yada sohbet yeri değildir. Tuvalette iken verilen bir selamı almak bile yanlış olmaktadır. Ama tuvalette ki ihtiyaç giderildikten sonra selamı alabilirisiniz. Bunu da Peygamber efendimiz idrarını yaparken bir adam oradan geçerken selam verir ve Peygamber efendimiz selamına karşılık vermemiştir. Böylece tuvalet ihtiyacı giderilirken Allah’ın ismi anılmasının mekruh olduğu anlaşılmaktadır, ister o ismi anmak yada selamı alıp cevap vermek gibi durumlar bize fark olsa da tuvalet anında bunları cevaplandırmak mekruh olmaktadır. Yalnızlıkla çok önemli bir durumda bu genellemenin dışında yer almaktadır. Cep telefonla tuvalete girmek şeriat kanunlarına göre kesinlikle günahtır. Çünkü cep telefonda ilahiler, ayetler gibi durumlar olabilmektedir.

Tuvalete girerken koruyucu melekler kapıda beklemektedirler ve kişi tuvalette sebepsiz bir nedenden dolayı konuşmaya kalkarsa koruyucu melekler zarar gelme endişesiyle tuvalete girerler sebepsiz bir neden olmasından dolayı lanet etmektedirler. Çünkü tuvalet o anda pis bir haldedir ve melekler nuranidir, bu yüzden tuvalette konuşmak çok yanlıştır. Aynı zamanda tuvalette uzun bir süre kalmak günahtır. Telefonla oynamak zaman geçirmek yanlıştır. Sadece telefon değil bunun yanında gazete okumak, sigara içilmesi, sakız çiğnenmesi ve şarkı söylemek gibi durumlar da günahtır. Bu nedenden dolayı ihtiyaç giderilip hemen tuvaletten çıkılması gerekmektedir. Tuvalette Allah kelimesi geçen her konuşma haramdır. Normal bir konuşma ise müslüman edebinde göre yanlıştır. Kısaca özetle tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak zor da kalmadığı sürece dinimizce günahtır.

Kaynak:kutsaldinislam.com

Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı Banu Parlak'ın güzellik merkezine haciz geldi Metrobüs 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişinde arızalandı
Sonraki Haber