Türkiye'nin güçlü tutumu ABD'yi rahatsız etti!

Amerikan bir dışişleri yetkilisi, Türkiye'nin Rusya’dan aldığı S-400’ler konusunda, ABD'nin yeni bir şantaja hazırlandığını iddia etti.

Türkiye'nin Patriot füze savunma sistemi satın alma isteğine olumsuz yanıt veren ABD'nin, Rusya'dan alınan S-400'lere ilişkin hazımsızlığı sürüyor.

ABD'nin olumsuz yanıtı üzerine Rusya'dan gelen teklifi değerlendirerek S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'nin bölgede giderek güçlenmesi, ABD'yi rahatsız ediyor. Terör örgütü PKK/YPG'ye 30 bin TIR silah verip Türkiye’ye silah ambargosunu tartışan ABD, yeni bir S-400 şantajına hazırlanıyor. F-35 satışını durdurmak isteyen ABD, Türkiye’ye bir dönem SİHA, helikopter, akıllı mühimmat ve Patriot sistemi satmamıştı.

'GERİ GÖNDERİN'

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin S-400'leri geri göndermesi ya da sistemi işler hale getirmemesi için Türkiye'ye baskı yaptığını söyledi.

Gizlilik şartıyla konuşan üst düzey ABD'li yetkili, "Türkleri S-400'lerden caydırmak için hâlâ çalışma yapılıyor: İster kapatsın, ister geri göndersin, ister imha etsin" ifadelerini kullandı. Adı geçen yetkili, bu drumun halen devam eden bir mesele olduğunu belirterek, "Orta yolu bulma, yeniden ele alma ve uzlaşıya ilişkin konuşuyoruz. Bu henüz masa dışına atılmış değil" dedi.

S-400 konusunun Türkiye’nin Suriye’nin YPG unsurlarına karşı gerçekleştirdiği harekâtı da kapsayan daha geniş bir müzakerenin parçası olduğunu belirten eden Amerikalı yetkili, Türkiye'yi tehdit etmeye de kalktı. Adı açıklanmayan yetkili, "Başkan'ın (Donald Trump) da söylediği gibi, siz ateşi kesin, biz de yaptırımları keselim. Ancak henüz tehlike geçmiş değil" şeklinde konuştu.

BAĞIMLI HÜKÜMET ÖZLEMİ

Washington’un günümüzün “bağımsız politika” izleyen hükümeti yerine geçmişteki kontrol edilebilir, bağımlı ve kukla hükümetleri özlemle anması da dikkat içekti. Türk hükümetinde herkesin Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi düşünmediğini savunan yetkili, "Bundan aylar ya da yıllar evvel, 'Kendimizi Rus nüfuzu tehlikesi altına atmamayı yeğleriz, kendimizi NATO ortaklarımızdan izole etme tehlikesi altına atmamayı yeğleriz, kendimizi Washington’dan izole etme tehlikesi altına atmamayı yeğleriz' diyen Türkler vardı" ifadelerini kullandı.

CAATSA TEHDİDİ

Yetkili, CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımları riskinin de hala Türkiye ile yaşanan bir sorunun parçası olduğunu söyleyerek, ABD üretimi Patriot füze sistemlerinin hâlâ Türk hükümetine verilebileceğini öne sürdü. Söz konusu yetkili, Türkiye’nin S-400’leri hiç satın almamış olmasının ideal seçenek olduğu aktararak, “Bu çizgi aşıldığına göre, artık mesele bunun nasıl soyutlanacağı, ayrı tutulacağı ya da etkisiz hale getirileceği. Ancak bu eskiden olduğundan daha zor” dedi.

Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi, acil olarak ameliyata alındı Merkez Bankası zorunlu karşılıklara uygulanan faizi arttırdı Gönül Dağı dizisinin setinde iki kadın arasında taciz skandalı!
Sonraki Haber