Türkiye'nin en önemli iki CEO'sunun dolar tahmini!

Son günlerde çeşitli medya platformalarında, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından döviz kurlarında çok sert dalgalanmalar olacağına yönelik spekülasyonlar ortaya atılmaya başlandı. Bu söylentilerin piyasalarda bir karşılığı var mı? Bu soruya yanıtı iş dünyası verdi. Ekonomi gazetecisi Hakan Güldağ Türkiye'nin en önemli iki CEO'su ile yaptığı görüşmeleri ve bu isimlerin dolar tahminlerini açıkladı.

Dolar kurunun şubat ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçmesi dikkat çekiyor. Dolar son bir aylık sürede 5,17'den 5,47 seviyelerine kadar yükseldi.

Geçen hafta boyunca 5,42 - 5,48 bandında işlem gören dolar/TL, cuma gününü önceki kapanışa göre yüzde 0,37 azalışla 5,44'den tamamladı.

Bugün ise dolar/TL 5,45 ile güne başladıktan sonra yukarı yönlü hareketle 5,46 üzerinde seyrediyor.

Dolardaki bu hareket, NTV'de Berfu Güven moderatörlüğünde yayınlanan "Geri Sayım" programında masaya yatırıldı.

Programa konuk olarak katılan ekonomi gazetecisi Hakan Güldağ Türkiye'nin en önemli iki CEO'su ile yaptığı görüşmeleri ve bu isimlerin dolar tahminlerini açıkladı.

İKİ ÖNEMLİ CEO'NUN YIL SONU DOLAR ORTALAMASI BEKLENTİSİ: 5,60

"Türkiye'nin iki en önemli CEO'suyla sohbet ettim, tabii ki dolarla ilgili afaki rakamlar da ortada dolaştığı için 'Siz ne diyorsunuz?' diye sormak ihtiyacı hissettim." diyen Güldağ şöyle konuştu;

"Her ikisinden de aldığım yanıt çok ilginçti, samimi davranmamalarını gerektirecek hiçbir şey de yok... İkisi de dediler ki; 'Biz 5,60 civarı bir beklenti içerisindeyiz. Yıl ortalaması için 5.60 olarak hesabımı kitabımızı yaptık. Bunun ötesinde bir şey beklemiyoruz.'

Hatta birisi; 'Ben 15 yıllık bütün endeksleri tutarım ve bunlara net olarak bakarım, şu anda ekonomik ihtiyaçlar açısından doların 5,60 üzerine çıkmasını gerektirecek bir durum yok' dedi.

Artı onlar piyasaya da bakıyor tabii. Reel sektörün durumu ortada, satışlarda bir durgunluk var, genel itibarıyla talepte bir durgunluk var, insanlar da belli oranda 172 milyar dolara gelmiş bir yönelim oldu. Bundan sonra soru; neyle gideceğiz de, hangi TL ile dolar alacağız, dolar alacak TL kalmadı.

'Biraz da ilk aylardaki iyi gidişin sonrasında biraz para giriyordu, hala da giriyor ama oradan biraz çıkış da var. O çıkışın etkisi ile de biraz dolar buraya geldi' diye bir yorumları da oldu."



"SEÇİMLERDEN SONRA DOLAR 10 LİRA OLACAK" SPEKÜLASYONU

NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam ise son günlerde dolardaki bu yukarı ivmenin, vatandaşların panik halinde dolara yönelmesi ile bağlantısı olduğunu vurguladı.

Otyam, seçim nedeniyle iktidarın doları baskıladığı, seçimden sonra ise dolarda ciddi bir artış yaşanacağına yönelik spekülasyonlara sert tepki gösterdi.

Hiçbir gerekçe gösterilmeden yapılan bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Otyam şu ifadeleri kullandı;

"Panikten dolayı, hep seçim söylemlerinden dolayı, ne olacaksa, insanlar ne bekliyorsa bilmiyorum, kimse kimseye doğru bir açıklama yapmadan söylenen hep bu! Hep bunu konuşuyoruz ama daha da konuşmak lazım... Diyorlar ya; "Dövizi tutuyorlar seçime kadar"... Diyorsun; seçimden sonra da tutar, dayanamayacakmış... Biz böyle bir ağırlık tutmuyoruz ki bir yerden sonra dayanamayalım!

Rezervler azalır, rezervlerden yersin anlarım dayanamamayı ama rezervlerden de yemiyorsan o zaman dövizi faizle tutuyorsan bunun nesi kötü? Veya neden seçimden sonra bir anda atmosfer değişsin?

İşte o kadar döviz alındı, gerçekten TL kalmadı artık, bunun bir adım ötesi senin bakkala markete gidip dövizle çikolata alıyor olman! O kadar bir dolarizasyon var ki bazı yerlerde hesap ödenirken, "Elimde döviz var ödeyeyeyim mi?" diye soruluyor. Artık dövize boğulmuşsun! İhtiyaç yok dolara, ekonomik anlamda da yok. Cari dengede de, dış ticaret açığında da aman aman bir açık yok.

Yani dövize tek atak spekülatif atak şu anda, bu da maalesef yerlilerden kaynaklanıyor yerli tüketicinin, vatandaşın güvensizliğinden paniğinden kaynaklanıyor. Bunu Türkiye hallettikten sonra işler yoluna girer, ekonomik çözümler aramaya gerek yok." / SuperHaber

Dubai'de sağanak hayatı felç etti! İşte yaşananlar... Saadet Partisi'nde Temel Karamollaoğlu gidiyor mu? Diyarbakır'daki "başıboş köpekler" iddiası yalanlandı!
Sonraki Haber