'Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir'

Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott, Türkiye'nin tedarikte Çin'i dengeleyebileceğini belirterek, önümüzdeki 3-4 yıllık süre içinde ilişkilerin daha da büyüyeceğini müjdeledi.

Avrupa Birliği'nden ayrılmak istediğini 2016 yılında dile getiren İngiltere, 2020 yılının son günlerinde bu isteğine kavuştu. Taraflar arasında imzanalanan ticaret anlaşmalarıyla ayrılık resmiyet kazandı.

İngiltere bununla da kalmayarak, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerle de temasını hızlandırdı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülkenin de yeni fırsatları görebilmesinin önünü açtı.

Söz konusu gelişmeye ilişkin Hürriyet gazetesinden Serkan Demirtaş'a açıklamalarda bulunan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott, stratejik ortaklığın daha da pekileceğine vurgu yaparak, çok daha iddialı ve kapsayıcı bir ekonomik iş birliği sağlanacağını müjdeledi. 

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET GÜVEN ALTINDA

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılış sürecinin Türkiye ile ticaret anlaşmalarını tehlikeye sokacağı iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Chilcott, iki ülke arasındaki hayati öneme sahip ikmal zincirini koruyacaklarını belirtti. 

Serbest Ticaret Anlaşması'nın da bunu kapsadığını vurgulayan Chilcott, malların tarifesiz akışını sürdürecek ve otomotiv sektörünün diğer imalat sektörlerine oluşturulacağı riski ortadan kaldıracağını açıkladı. 

İki ülke arasındaki anlaşmanın kömür, çelik ve tarım alanlarında Avrupa Birliği ile yapılmış anlaşmadan örnek alındığını vurgulayan Büyükelçi, Türkiye Gümrük Birliğindeki düzenlemeleri ikili ticaret anlaşmasına aktardıklarını duyurdu.

BUNUNLA DA KALMAYACAK: SIRADA DAHA İDDİALI ANLAŞMA VAR

Söz konusu anlaşmayı henüz ilk adım olarak nitelendiren Chilcott, Birleşik Krallık'ın Türkiye ile daha kapsamlı ve iddialı bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak istediğini, bunu da ikinci faz olarak nitelendirebileceklerini açıkladı. İlk faz anlaşmada, yeni sektörlerin genişletilmesini temin ettilklerini belirten Chilcott, iki sene içinde görüşmelere başlayacağını öngören bir hükmün, anlaşmada yer aldığını belirti.

Koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik buhranın atlatılmasının ardından kısa vadede ticareti daha ciddi seviyelere taşıyacaklarının inancında olduklarını belirten Büyükelçi, 3-4 sene içerisinde 21 milyar sterlin (yaklaşık 212 milyar TL) ticaret hacmine ulaşacağını iddia etti. İkinci faz ile bu rakamların da geçebileceğini belirten Chilcott, ''Daha iyisini bile başarabiliriz'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TEDARİKTE ÇİN'İ DENGELEYEBİLİR

Tüm bu faktörlerin ikili ilişkileri oldukça güçlendirdiğini belirten Büyükelçi, al-sata dayalı bir ortaklık yerine stratejik bir ortaklık sağlanmasına katkıda bulunduğunu açıkladı. 

İkinci faz Serbest Ticaret Anlaşması'nın son derece önemli olduğunu belirten Chilcott, ilişkişerin ticaret ve ekonomi ile sınırlı kalmayacağını belirtti.

Çin ile ilişkilerin dengelenmesine vurgu yapan Chilcott, Türkiye'nin salgının ilk dönemlerinde koruyucu hiysi gibi kilit öneme sahip belli başlı ürünlerin üretimi konusunda Çin'e bağlılığı zayıflattığını belirtti. Büyükelçi, Türkiye'nin tedarikçilikte Çin'i dengeleyebileceğini iddia etti.

Irak’ta ABD güçlerinin bulunduğu üsse roketli saldırı Cumhurbaşkanı Erdoğan Külliye'de çocukları kabul etti! Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk dünyası çocuklarıyla buluştu
Sonraki Haber