" Türkiye dünyada 13’üncü büyük ekonomi"

Milli geliri satın alma gücü paritesine göre hesaplamanın daha doğru olduğunu belirten ekonomist Zeki Akıllıoğlu, “Dünya Bankası’nın bu yöntemle açıkladığı verilere göre Türkiye 13. büyük ekonomi” dedi.

Uzun yıllar süren bankacılık kariyerinin ardından kendi şirketini kuran ekonomist Zeki Akıllıoğlu, önümüzdeki süreçte satın alma gücü paritesi verilerinin dünyada çok daha ön planda olacağını söyledi. Akıllıoğlu, ülke ekonomilerinin yarattığı katma değere göre hesaplanan nominal gayrisafi yurtiçi hasıla hesabında yine Dünya Bankası son açıklanan 2018 verilerine göre Türkiye’nin 766 milyar dolar büyüklüğünde bir ekonomi ve kişi başı milli gelirinin 9 bin 311 dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı.Omni Finansal Danışmanlık ve Gayrimenkul Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Akıllıoğlu, dünyanın her ülkesinde her mala erişimin mümkün olduğu günümüzde makro verileri satın alma gücü paritesine (SAGP) göre hesaplamanın daha doğru olduğunu söyledi. Dünya Bankası’nın da bu yöntemi kullandığını dile getiren Zeki Akıllıoğlu, “Bu verilerle Türkiye dünyada 13’üncü büyük ekonomi, gayrisafi yurtiçi hasılası 2.3 trilyon dolar, kişi başı milli geliri ise 28 bin 815 dolar” dedi

DAHA GERÇEKÇİ

Akıllıoğlu neden artık satın alma gücü paritesinin önemli olduğunu şöyle açıkladı:

“Dünyada gelişmekte olan ülkelerin çok daha hızlı büyümesi, ekonomilerin gelişmesiyle mal ve hizmetler aynı anda aynı kalitede tüketilmeye başladı. Ve SAGP daha önem kazandı. Eskiden gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ekonomilerdeki hizmet ve malları bulmak mümkün olmuyordu. Şimdi her ülkede aynı malı bulabilir olduk. Ve o zaman kaliteli yaşam seviyeleri de artmaya başladı. Bu nedenle SAGP bakımından yapılan milli gelir hesapları daha doğru sonuçlar vermeye başladı. Yani ticaretin, üretimin, tüketimin eşit seviyelere gelmesiyle satın alma gücü daha gerçekçi sonuçlar veriyor.”

Türk Telekom 25.8 milyar TL ile sektörünün yatırım lideri oldu Merkez Bankası'nın rezervleri arttı Genç kadın kameraya alıp erkek arkadaşından yardım istedi..
Sonraki Haber