Türker İnanoğlu kimdir?| Kaç yaşında?

Türk sinemasının vazgeçilmezlerinden olan, kurucusu olduğu Erler Film ile unutulmaz filmlerin yapımcısı Türker İnanoğlusevenlerini üzdü. Sevenleri İnanoğlu'nun son durumunu merak ediyordu. Türker İnanoğlu kimdir? Kaç yaşında? Detaylar haberimizde..

Türker İnanoğlu kimdir? Sağlık durumu ile ilgili tüm detayların merak edildiği Türker İnanoğlu nasıl? Peki herkesin sevdiği isimlerden olan Türker İnanoğlu kimdir? Kaç yaşında? Detaylar haberimizde..

TÜRKER İNANOĞLU KİMDİR?

Türker İnanoğlu, 18 Mayıs 1936' da Safranbolu'da doğdu. Babası Dr. Hakkı Nevin, annesi Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesinin kızı Nazmiye Hanım'dır. Sezer ve Berker isminde ikiz kardeşleri vardır. Kardeşi Sezer henüz 3 aylıkken hayatını kaybetmiştir. İlk ve orta öğrenimini Safranbolu'da, lise ve yüksek eğitimini İstanbul'da tamamladı. Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. Sonrasında sinema mesleğine geçti.

Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer'e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 senesinde “Senden Ayrı Yaşayamam” isimli film ile yönetmenliğe başladı. Yeşilçam'da çeşitli yapımcılara 10 tane film çektikten sonra 1960 senesinde kendi şirketi Erler Film'i kurdu.

Erler Film Türkiye'de halen faaliyet gösteren en eski ve en uzun ömürlü film şirketidir. İnanoğlu bugüne kadar 66 tane uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza atmıştır.

1963 senesinde yedek subay öğretmen olarak askerlik hizmetini tamamladı. 1979 senesinde Ulusal Video şirketini kurarak Türkiye'de ilk defa video olayını başlattı. 1985 senesinde televizyon programları hazırlamak için bir stüdyo kurdu. O dönemde Türkiye'deki tek yayın kuruluşu olan TRT'ye “Bir Başka Gece”, “Hodri Meydan”, “Gecenin Getirdikleri” gibi haber ve eğlence programları hazırladı. Sonrasında özel televizyonların Türkiye'de yayına girmesiyle Star TV, Show TV, Kanal 6, ATV ve Kanal D yayın kuruluşlarına da 10.000 saatin üzerinde program hazırladı.

1987 senesinde ''İcraatın İçinden'' isimli programı dönemin başbakanı Turgut Özal ile başlatan İnanoğlu, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz'ın başbakanlık dönemlerinde de aynı programın yapımcılığını sürdürdü.

1994 senesinde ATV'nin yönetim başkanlığı görevini üstlendi. Öte yandan Süper Kanal ismiyle yayın yapan bir de kanal kurmuştur. Bu kanal halen Kanal D adına “Dream TV” ismiyle müzik yayını yapmaktadır.

Önceki senelerde Beyoğlu Saray, Beşiktaş Yumurcak, Kadıköy Reks, Karagümrük Hakan, Bakırköy Ünverdi, Ankara Akay Dedeman ve Bahçelievler Dedeman sinemalarının işletmeciliğini yapmıştır. Halen Beyoğlu Atlas, Şişli Kent, Kavacık Boğaziçi ve Maslak TİM Sinemaları'nın sahibidir.

2005 senesinde İstanbul Maslak'ta yer alan, içinde dev sahneli 1.820 kişilik büyük bir salon, 300 kişilik bir tiyatro salonu, 5 salonlu sinemalar kompleksi, toplantı salonları, restoran, cafe-bar ve hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı ve müzikaller, gösteriler, konserler, kongre, lansman, konferansların düzenlendiği “TİM” – Türker İnanoğlu Maslak Show Center'ı Türkiye'ye kazandırmıştır.

İnanoğlu, filmcilik ile ilgili meslek birlikleri, dernekler ve İstanbul Ticaret Odası meslek komitelerinde uzun seneler yöneticilik yapmıştır. 1960'lı senelerde Filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliğiyle başlayan dernekçilik faaliyetlerini, 1973 senesinde 8 arkadaşıyla birlikte kurduğu Türk Filmciler Derneği'nde sürdürdü. Fakat dernek 1980 senesinde kapatıldı.

Bunun üzerinde 1982 senesinde FİYAP - Film Yapımcıları Derneği'ni kurdu ve uzun süre başkanlığını yaptı. Sonrasında devletin öncülüğünde kurulan SE-SAM'ın kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu. Halen SE-SAM Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin onursal başkanıdır.

İnanoğlu 1997 senesinde ''TÜRVAK'' - Türker İnanoğlu Sinema Vakfı'nı kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretmiştir. Vakıf, ihtiyaç sahibi sinema çalışanları ve onların ailelerine maddi yardımda bulunmakta, üniversitelerin sinema ile ilgili bölümlerinde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir.

İnanoğlu, ayrıca 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema - televizyon konusunda eğitim veren TÜRVAK - Sinema Televizyon Eğitim Merkezi'ni kurmuştur. TÜRVAK - Sinema Tiyatro Müzesi'ni de İnanoğlu kurmuştur.

İnanoğlu'nun hayatı, Giovanni Scoglamillo'nun kaleminden yayınlanan ''Bay Sinema'' isimli kitapta detaylı olarak anlatılmaktadır. 2011 senesinde Yeşilçam Onur Ödülü'nü almıştır.

Türker İnanoğlu, 1964 senesinde oyuncu Filiz Akın ile dünya evine girdi, 1974'de boşandı. Bu evlilikten İlker İnanoğlu isminde oyuncu olan bir oğlu vardır. 1975 senesinde halen evli olduğu oyuncu Gülşen Bubikoğlu ile evlendi. Bu evlilikten Zeynep isminde bir kızları oldu.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber