'Nisan gibi Türkiye kendi aşısını uygulama yoluna gidebilir'

Türkiye'nin koronavirüs aşısında kaydettiği ilerlemeleri bugünkü köşe yazısına taşıyan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, ''Nisan gibi Türkiye kendi aşısını uygulama yoluna gidebilir'' ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 2 milyondan fazla insanı öldüren ve 100 milyona yakın insana enfekte olan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. Virüsü bitirmesi öngörülen aşı çalışmalarından gelen iyi haberlere bir yenisi daha eklendi.

Erciyes Üniversitesi'nde Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve arkadaşlarının yürüttüğü Türkiye'nin yerli aşısı çalışmalarında Faz 1 süreci tamamlandı.

Konuya ilişkin bugünkü köşe yazısında değerlendirmelerde bulunan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, aşıların nisan ayında uygulanabileceğini ifade etti.

Sarıkaya, Faz-2 çalışmalarının bu süratle devam etmesi durumunda şubat ortasında çalışmalara başlanacağını ifade etti. Bu durumun planlanandan 1,5 ay geç olduğunu belirten Habertürk yazarı, ''Faz-2 çalışması sonrası yeni bir bilimsel değerlendirme yapılıp, denetim kurumlarının onayı alındıktan sonra Faz-3 aşamasına geçilecek.''  dedi.

Sarıkaya, tüm aşamaların tamamlanmasının ardından Çin merkezli Sinovac şirketinden alınan koronavirüs aşısına verilen 'Acil Kullanım Onayı'nın yerli aşı için de alınması durumunda, eş zamanlı aşılamanın başlayacağını belirtti.

''NİSAN AYINDA TÜRKİYE KENDİ AŞISINI UYGULAMA YOLUNA GİDEBİLİR''

Sarıkaya, "Yani, Nisan gibi Türkiye kendi aşısını uygulama yoluna gidebilir. Başta da belirttiğim gibi Faz-2 ve Faz-3 aşamalarında herhangi bir olumsuzlukla karşılanmazsa…'' ifadelerini kullandı.

Yerli aşının en önemli tarafının Sinovac ile benzer olması olduğunu vurgulayan Sarıkaya, ''Bu durumda ilk dozu yapılanlara Faz-3 aşamasına geçilip AKO alınması durumunda Türkiye’de üretilen ise ikinci dozlarının yapılması gibi bir durum da karşımıza çıkacak; ki ikinci doz diğerinden çok daha donanımlı ve güçlü olacak. Hedef beraberinde gelmesi beklenen diğer iki aşıyla birlikte bu yıl içinde Türkiye’ye yetecek çeşidi bol aşı üretilmesini sağlamak. Ancak bunun için de çok zahmetli ve bir o denli de masraflı süreçlerin tamamlanması gerekiyor.'' dedi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 ülkenin büyükelçisini kabul etti Fahiş fiyatla mücadele! Ambalaj üzerine tavsiye fiyat Serdar Ortaç'tan Alişan'a ibret verici itiraflar!
Sonraki Haber