Tüm dünyayı diken üstünde tutan soru: Rusya, Ukrayna'da nükleer silah kullanır mı? İşte olası senaryolar

Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer tehdidi sonrası Batı ülkeleri Moskova yönetiminin olası hamlelerini analiz ediyor. ABD basınında çıkan son yazıda Putin'in olası nükleer hamleleri yer aldı. 'Kıyamet senaryosu' olarak nitelenebilecek en kötü senaryoda Rusya'nın NATO ülkelerine saldırması bekleniyor. İşte Rusya'nın yapabileceği olası nükleer hamleler...

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'tan bu yana devam ediyor. Putin'in Ukrayna'daki Zelenskiy yönetimini devirmek için başlattığı savaş bir süredir Rus kontrolünde olan doğu bölgesine sıkışmış durumda. Savaşın başında yoğun bir şekilde işgal ettiği Kiev'i alamayan ve bazı bölgelerden çekilerek işgali doğu bölgesinde yoğunlaştıran Putin'den geçtiğimiz günlerde flaş bir hamle geldi.

Putin, ülkede 'kısmi askeri seferberlik' ilan ederek 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin'in sözleri bununla sınırlı kalmadı. Putin, toprak bütünlüklerin korumak için hiç bir silahı kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Putin'in bu sözleri tüm dünyada 'nükleer silah tehdidi' olarak algılandı.

PUTİN NÜKLEER SİLAH KULLANIR MI?

Putin'in yaptığı açıklama sonrası tüm dünya 'nükleer saldırı' ihtimalinin olası olup olmadığını analiz ediyor. Putin, konuyla ilgili 'blöf yapmadığını' belirtirken, özellikle NATO ülkelerine karşı gelebilecek bir nükleer saldırı tüm dünyayı kaosa sürükleyecek bir savaşın fitilini ateşleyebilir.

Washington Post gazetesinde yayınlanan bir analizde Rusya'nın nükleer silah kullanma ihtimaline karşı olası senaryolar derlendi. Analizdeki son senaryo ise büyük bir felaketi işaret ediyor. İşte o senaryolar:

GÖSTERMELİK ATIŞ

Bu seçenek, Rusya'nın başta ABD olmak üzere batı ülkelerine 'blöf yapmadıklarını' göstermek için gündeme gelebilir. Söz konusu senaryoda Rusya, ıssız bir bölgede göstermelik olarak nükleer silah ateşleyebilir. Kimsenin zarar görmeyeceği hamle sonrası ABD'den karşı bir nükleer yanıt beklenmiyor. Ancak, ABD Başkanı Biden, Rusya'ya karşı daha ciddi yaptırım uygulanması için batı ülkelerine talepte bulunabilir. Ayrıca Rusya'nın benzer bir hamlesine karşı daha ciddi uyarılar gündeme gelebilir. Öte yandan Rusya yönetiminin bu seçeneği göz ardı etmesi beklenebilir.

Bu senaryo, ABD'nin Japonya'ya attığı nükleer bombaların geliştirildiği Manhattan Projesi'ne dahil olan bilim insanları tarafından Japon şehirlerinin bombalanmasına alternatif olarak gündeme getirilmişti.

DÜŞÜK YOĞUNLUKLU NÜKLEER SİLAH KULLANIMI

Bu senaryoda Rusya'nın Ukrayna askeri hedeflerine düşük yoğunluklu silahlarla nükleer saldırı gerçekleştirmesi bekleniyor. Moskova yönetiminin bu senaryoda, başta İskender füzeleri olmak üzere bazı seyir füzelerine 10 kilotonluk savaş başlığı takarak saldırı düzenlemesi bekleniyor. Söz konusu senaryoda yüzlerce ya da binlerce can kaybı ve büyük hasar bekleniyor.

Bu senaryoda kullanılması beklenen savaş başlığının etkisi 10 bin ton dinamitin patlamasına eş değer olsa da nükleer silah standartlarına göre düşük yoğunlukta kalıyor. ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombası 15 kiloton ağırlığındaydı.

Batı ülkelerinin olası tepkisinin ise ilk senaryodakine ek olarak Ukrayna'ya askeri yardımlarda büyük artış ve NATO ve ABD'nin Rus hedeflerine ortak saldırı düzenlemesi şeklinde bekleniyor. Bu senaryoda ABD'nin nükleer yanıt vermesi beklenmiyor.

YÜKSEK YOĞUNLUKLU SİLAH

Rusya'nın bu senaryoda ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasının 6 katına büyük nükleer silahla Ukrayna'ya saldırması bekleniyor. Söz konusu saldırı sonrası bölgede on binlerce can kaybı olabilceği hesaplanıyor. Bu senaryoya göre Rusya'ya doğrudan bir nükleer yanıt beklenmese de ABD ve NATO güçlerinin Ukrayna'daki Rus askeri hedeflerini vurması bekleniyor. Öte yandan geniş çaplı siber operasyonların düzenlenmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

KIYAMET SENARYOSU: NATO'YA NÜKLEER SALDIRI

Rusya'nın olası nükleer saldırı senaryolarının en çok korkutanı ise NATO ülkelerine saldırı ihtimali oldu. Bu senaryoda Rusya'nın uzun menzilli füzeler ya da havadan kısa menzilli seyir füzeleri ile NATO üyesi Orta Avrupa ülkelerine saldırı ihtimali yer alıyor. Moskova yönetiminin bu ihtimali kullanmasının çok düşük bir ihtimal olduğu belirtiliyor. Rusya'nın bu senaryoda yüksek yoğunluklu silah kullanması durumunda Moskova'ya nükleer yanıt verilmesi ihtimali güçlenebilir. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda en yüksek ihtimalli yanıt, Putin'e karşı topyekün saldırı olarak görülüyor.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Steinmeier'den basın açıklaması Avrupa Birliği, Türk dönerini tescile hazırlanıyor A101 399 bin 900 TL'ye ev satıyor! İşte, 25 Nisan A101 aktüel ürünler
Sonraki Haber