Tekfir ne demek? Tekfir ne anlama geliyor?

Tekfir ne demek? Tekfir ne anlama geliyor sorusunun yanıtı haberimizde. Cübbeli Ahmet Hoca'nın Habertürk canlı yayınında kullandığı Tekfir kelimesinin anlamı merak ediliyor. İşte detaylar...

Tekfir ne demek? Tekfir ne anlama geliyor sorularının yanıtı ve detaylar haberimizde...

TEKFİR NE DEMEK?

Sözlükte “örtmek, gizlemek; nankörlük etmek” anlamındaki küfr (küfrân) kökünden türeyen tekfîr “küfre nisbet etmek, mümin diye bilinen bir kişi hakkında kâfir hükmü vermek” demektir. Aynı kökten gelen ikfâr da bu mânada kullanılır. Tekfir kelimesi, kök mânası çerçevesinde Kur’an’da ve hadislerde “günahları örtmek, bağışlamak” anlamında geçer (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “kfr” md.; Lisânü’l-ʿArab, “kfr” md.). Terim olarak Allah’tan vahiy yoluyla gelip Peygamber’in tebliğ ettiği kesinlikle bilinen dinî bir esası inkâr eden kimsenin kâfirliğine hükmetmeyi ifade eder (Mâtürîdî, Teʾvîlâtü’l-Ḳurʾân, IX, 383-384; Kādî Abdülcebbâr, el-Muḫtaṣar, I, 223).

İslâm âlimleri yapılan davetin ardından İslâm’ın hak din olduğuna inanmayan dehrî (ateist), müşrik, yahudi, hıristiyan, mürted, münafık gibi değişik inanç ve telakkileri benimseyen bütün grupların kâfir sayıldığını söyler. Bu genel anlamının yanı sıra Mu‘tezile âlimleri tekfir kavramına “ihbât” mânası yükleyip terimi, itaat ve isyan türünden amellerden çok olanın az olanı geçersiz kıldığını belirten bir kavram şeklinde de kullanmıştır (Kādî Abdülcebbâr, Şerḥu’l-Uṣûli’l-ḫamse, s. 624-625).

Kaynak:TDV

Bakan Fidan Hollandalı mevkidaşı ile görüştü CHP'de torpil atamaları hız kesmeden devam ediyor! Günlük burç yorumları 20 Nisan 2024! Burçları bugün neler bekliyor?
Sonraki Haber