Tam 8 aydır bir damla su düşmedi

Türkiye'de mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kuraklığı da beraberinde getirdi. Çorum'un Alaca ilçesindeki İbrahim köyünde sulama amacıyla inşa edilen gölet 100 metre çekildi. Göletin deniz gibi olduğunu belirten bir vatandaş, 8 aydır bir damla suyun düşmediğini söyledi.

This browser does not support the video element.

Türkiye son yılların en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Meteoroloji'nin verilerine göre 'olağanüstü' kuraklığın yaşandığı iller arasında Çorum da var.

İçme suyunun sağlandığı barajlarda rezervlerin ciddi şekilde düştüğü Çorum'da kırsal alanlarda bulunan göletler de kuraklıktan olumsuz etkilendi.

ESKİ YOL YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Alaca ilçesinde bulunan İbrahim köyündeki sulama amacıyla kurulan gölet de kuruma tehlikesi altında. Yaklaşık 100 metre çekilen gölün altındaki eski Alacahöyük yolu da yeniden gün yüzüne çıktı.

MAYIS AYINDAN BERİ YAĞMUR YOK

Bundan 35 sene önce yapılan gölette son yılların en düşük su seviyesi görülürken, bölgedeki çiftçiler durumdan oldukça endişeli.

Kuraklığın ne denli ürkütücü boyutlara ulaştığı havadan görüntülenirken, göletin bundan önce tamamen su ile dolu olduğunu belirten çiftçi Ali Rıza Baz, mayıs ayından beri yağmur yağmadığına dikkat çekti.

8 aydır bir damla yağmadığını belirten Baz, göletin deniz gibi olduğunu ve burada balık bile avlandığını ifade ederek suyu tasarruflu kullanma çağrısında bulundu.

Suyun hayat olduğunu söyleyen Baz, kuraklık nedeniyle tarım arazilerinin etkilendiğine dikkat çekti.

Önceden köyde 4 tane çeşme olduğunu belirten Baz, artık bu sayının bire düştüğüne dikkat çekerek "Tasarruflu olmazsak bir daha suyu da bulamayız. Arazi bitti. Bir avuç su kaldı. Bundan sonra ne yapacağız?” diye konuştu.

"SUSUZLUK VE KURAKLIK NEDENİYLE ARICILIK DA BİTTİ"

Suyun petrolden, altından her şeyden daha değerli olduğunu vurgulayan Baz, “Su olmazsa ne yapacağız? İnsan yaşamaz ki. Ayrıca ben arıcıyım. Susuzluk ve kuraklık nedeniyle arıcılık da bitti. Petrolsüz yaşarız ancak susuz yaşam olmaz” ifadelerini kullandı. 

İSKİ Genel Müdürü 'Çok mutluyuz' diyerek duyurdu: İstanbul'da barajlar taşıyor! İşte İstanbul'un barajlarındaki son doluluk oranı Menderes’te kirlilikten balıklar ölmeye başladı! Çorum'da kuraklığın vurduğu 'kuş cenneti' Gölünyazı kurudu! Kuş türleri de bölgeyi terk etti İzmir barajlarından sevindiren haber! Su seviyesi geçen yıla oranla arttı Almus Baraj Gölü'nün altındaki adacık kuraklık nedeniyle gün yüzüne çıktı