Sütlü çay hangi ülkeye ait? İngilizlerin anlaşılmaz tercihi sütlü çay nasıl yapılır?

İngiliz film veya dizilerinde eğer bir sahnede çay varsa orada süt olduğunu fark etmişsinizdir. Özellikle dönem yapımlarında kont veya kontesin kitap okurken vazgeçilmezidir Sütlü çay. Biz Türkler içinse çayın binbir anlamı vardır. Ancak süt hiçbir zaman tercih edilmemiştir. Peki sütlü çay nasıl yapılır? Tarifi nedir?

Sütlü çayın nasıl yapılıdığı konusu birçok kez tartışma konusu olmuştur. Çeşitli tariflerde farklılık gösteren sütlü çay, tercihinize göre şekillenir adeta. Peki nasıl yapılır?

SÜTLÜ ÇAY HANGİ ÜLKEYE AİT?

18. yüzyıldan bu yana çay tüketiminde üst sıralarda yer alan İngiltere henüz siyah çayla tanışmadan önce Çin'den gelen yeşil çay Londra sokaklarında yer almaya başlar. Kafelerde "Coffee, chocolate and a kind of drink called tee" yazısı yer almaya başlar: "Kahve, çikolata ve çay denilen bir içecek"

Ardından İngiltere insanları çayı çok sevmeye başlar. 1680 yılında Avrupa'da ilk kez çaya süt katılması İngiltere'nin de kendisine adapte ettiği ve günümüze kadar taşıdığı bir gelenek olur. İlk olarak çaya süt katılmasının nedeni içindeki teini ve asiditesini azalttığı düşünülmesidir. Aynı zamanda çaya kattığı yeni tadın da beğenilmesidir.

Sütlü çay konusunda akılları karıştıran bir konu da mevcuttur. İlk dönemlerde bardağı ısıtmak için süt bardağa dökülüyorken daha sonra doğrudan çay bulunan bardağa dökülmeye başlanmış. Eğer sütü bardağa önce dökerseniz bardağı çatlamaktan engelleyebilirsiniz, eğer sütü daha sonra eklerseniz farklı bir aroma katarsınız. Bu iki seçenek arasında gidip gelen İngiltereliler son olarak sütü çaya eklemeyi tercih etmiş. Bu nedenle içtiğiniz çayın yanında minik bir karaf içerisinde süt bulursunuz.

SÜTLÜ ÇAY NASIL YAPILIR?

Sütü büyük bir cezveye alıp ısıtın.

Çayı içine eklediğiniz kakule taneleriyle birlikte demleyin.

1 su bardağı çayı süte ilave edip karıştırın.

Son olarak içine tuzu ve arzu ederseniz şekeri ilave edip servis edebilirsiniz.

Yapımı için malzemeler
2 su bardağı sıcak süt
1 su bardağı sıcak çay demi
6-7 adet kakule
Arzu ettiğiniz miktarda şeker
1 tutam tuz

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar yeni güne nasıl başladı? CHP'li belediye gelir gelmez 300 kişiyi işten çıkardı! Çöl tozu nedir, sağlığa etkileri neler, tehlikeli mi, hasta yapar mı?
Sonraki Haber