"Suriye'nin toprak bütünlüğü hayal"

Rusya ile Türkiye'nin arasında Moskova 'da imzalanan son mutabakatı değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, metinde vurgulanan Suriye'nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği vurgusunun mevcut durum karşısında bir manası olmadığını söyledi. Şen, "Biz imzalıyoruz habire mutabakatlar. Diyoruz ki, egemenlik, toprak bütünlüğü, siyasi birlik. Bu şartlarda bunu sağlayamazsın. Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu noktada Suriye'nin toprak bütünlüğü olamaz. Bu hayal göreceksiniz. dedi.

Habertürk'te Enine Boyuna programında Hülya Hökenek'in konuğu olan hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen, Türkiye ile Rusya arasında perşembe günü Moskova'da imzalanan yeni İdlib mutabakatını değerlendirdi. 

İlk olarak Türkiye'nin hava savunma ihtiyacı konusundaki endişelerini değerlendiren Şen, bu konuda Türkiye'nin elinde hala NATO'nun bulunduğunun altını çizdi. Ancak böyle bir desteğin ise ancak Türkiye topraklarına bir saldırı ile mümkün olacağının ortaya çıktığını ifade etti. 

Şen şöyle konuştu:

"Türkiye'nin hava saldırılarına karşı şu derdi yok. Eğer NATO sözleşmesi ayaktaysa. NATO'nun dünya üzerinde bir istisnası oldu Afganistan. Afganistan'da hiç o maddeler dinlenmedi ABD'nin çağrısı ile NATO gitti oraya. Türkiye Cumhuriyeti'nin NATO gelirdi gelmezdi ayrı konu, bunun sonuçları ne olurdu ayrı konu ama gördüğümüz kadarı ile NATO'dan destek alabilmesinin şartı (tabi asla öyle bir duruma düşmeyelim) Türkiye Cumhuriyeti topraklarının saldırıya uğraması. Zaten öyle bir saldırı ile karşı karşıya kaldığınızda güvenmeniz gereken öyle ya da böyle 1952 yılından bu tarafa içinde olduğumuz ve varımızı yoğumuzu koyduğumuz NATO-Kuzey Atlantik Paktı var elimizde şu anda."

Uluslararası ilişkilerde tuhaflık olduğunu vurgulayan Şen'e göre yapılan tüm mutabakatlara rağmen Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruması mümkün görünmüyor.

Şen bu konuda "Ben hala şu cevabın arayışı içerisindeyim. Şimdi uluslararası ilişkilerde şöyle bir tuhaflık var. İçeride bu çok olmuyor ama dışarıda fazlasıyla oluyor. Söylenenlerle saha birbirini tutmuyor. Yani yöneticilerin ağzından çıkanlar sahada karşılık bulmuyor. Biz imzalıyoruz habire mutabakatlar. Diyoruz ki, egemenlik, toprak bütünlüğü, siyasi birlik. Bu şartlarda bunu sağlayamazsın. Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu noktada Suriye'nin toprak bütünlüğü olamaz. Olamaz bu hayal göreceksiniz."

Türkiye'nin tehdit altında olduğunu vurgulayan ve bu konuda çok güçlü bir sözleşme akdetmek gerektiğini ifade eden Şen, "Esed'le mi oturacaksınız, kimle oturacaksınız? Siyasi hedefiniz ne dediğimde söylenen şu değil mi: Egemenlik, siyasi birlik, toprak bütünlüğü. Amenna, 911 kilometre muhteşem. Gözümüzü açalım tehdit altındayız biz..." diye konuştu. 

Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı! Süper Loto sonuçları 21 Nisan 2024! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? İstanbul'da korkunç kaza! Kamyon ile otomobil çarpıştı
Sonraki Haber