Suriyeli Sara hem duyacak, hem konuşacak

Suriyeli Fatma Afaş ile kardeşi Sara 6 kardeşleri ile Kocaeli'nde yaşıyor. Fatma ve Sara'yı diğer kardeşlerinden ayıran özellikleri ise her ikisininde işitme engeli olması. 10 yaşındaki Fatma hayırseverlerin çabası ile 3 gün önce ilk kez duymaya başladı. Ailenin hikayesini öğrenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatma gibi 3 yaşındaki kardeşi Sara Afaş'ın da tedavisi için talimat verdi. Minik Sara tedavisi sonrasında hem duyacak hem de konuşabilecek...

This browser does not support the video element.

Suriye'nin Halep kentinden 8 yıl önce Kocaeli'ye göç eden Fares ve Gusun Afaş çiftinin 6 çocuğundan 10 yaşındaki Fatma ile 3 yaşındaki Sara'nın doğuştan işitme engeli bulunuyor.

Körfez ilçesinde yaşayan ve belediyeden emekli Mustafa Demirtaş ile hayırsever eczacı Caner Göçmez'in girişimleriyle 3 gün önce kardeşlerden Fatma'nın kulağına işitme cihazı takıldı.

İlk defa sesleri duyan Fatma ve ailesinin hikayesini öğrenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam 3 yaşındaki Sara'nın da tedavi edilmesi için talimat verdi. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü bu talimat üzerine Afaş Ailesiyle iletişime geçti.

Annesi Gusun Afaş ve eczacı Caner Göçmez tarafından Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine götürülen minik Sara'nın burada gerekli tetkikleri yapıldı. Küçük Sara'nın birkaç ay içerisinde yapılacak cerrahi operasyonun ardından hem işiteceği hem de konuşabileceği belirtildi.

SES VE KONUŞMA EĞİTİMİ GÖRECEKLER

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Hülagü, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada akşam kendisini arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sara'nın tedavisi için gerekli işlemlerin yapılması talimatını verdiğini söyledi. 

Erdoğan'ın talimatı üzerine aileyi üniversite hastanesine davet ettiklerini belirten Hülagü, Sara'nın konjenital hastalıklar grubuna giren doğuştan işitme kaybı olduğunu ifade etti.

Hülagü, işitme cihazı takılan ablanın sesleri duyabildiğini ama yaşı ilerlediği için konuşma konusunda zorluk yaşayacağını belirterek, "Onun eğitimine yardımcı olacağız. Sağlık Bakanlığımızın bununla ilgili sistemi var, kayıtlarını yaptırıyoruz. Özel eğitim verilmesi gerekiyor ses eğitimi, konuşma eğitimi. Konuşmayla ilgili Fatma için biraz daha uzun bir süreç olacak." diye konuştu.

Sara Afaş'ın tedavisinin ardından konuşma ve işitme yetisinin normale yakın olacağını ifade eden Hülagü, sözlerine şöyle devam etti:

"İki ay sonra küçük kızımızın kulağına bir cihaz yerleştireceğiz. Kısmet olursa o cihazı taktıktan sonra sağlığına kavuşacak. Normalde bu cihaz takıldıktan sonra 6 ay bekleniyor ama kızımızın yaşı 4'e doğru geldiğinden konuşabilmesi için ameliyatını birkaç ay içerisinde yapacağız. Uzun süreli de özel eğitim alması gerekiyor."

"CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Hala Eymen Afaş da 8 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini belirterek, Sara'nın doğuştan işitme kaybı olduğunu fakat ablasının sonradan bu yetisini kaybettiğini söyledi.

Fatma Afaş'ın Halep'teyken şiddetli patlamaların olduğu bir akşam ateşlendiğini anlatan Afaş, "Sabah kalktığımızda ne duyabiliyordu ne de konuşabiliyordu." dedi.

Eymen Afaş, yeğenlerinin tedavisi için yardım eli uzatan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Fatma Afaş'ın tedavisine vesile olan Mustafa Demirtaş ise aileyle Gölcük sahilinde tanıştığını aktararak, Fatma'nın işitme sorunu olduğunu öğrenince çok etkilendiğini ve eczacı Caner Göçmez'i aradığını söyledi.

Demirtaş, "Allah razı olsun Caner Bey Fatma'nın cihazlarını aldı. Bu duyulunca dün akşam Rektörümüz aradı, sabah Fatma'yı ve kardeşini getirmemizi söyledi. Şimdi Sara'nın tedavisi gerçekleştiriliyor. Bu çocukların gülmesine, konuşmasına vesile olduysak ne mutlu bize." diye konuştu.

''Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor'' CHP'li belediyelerdeki akraba atamalarından Can Ataklı bile rahatsız! 'FETÖ'CÜLER SÜLEYMANCILAR CEMAATİNDE GİZLENİYOR!' Mardin Belediyesi'nin meclis toplantısında İstiklal Marşı gerginliği! "İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!" ABD’Lİ JOHN BASS KİMDİR? 15 TEMMUZ İLE BAĞLANTISI NE?