SuperHaber'den açık çağrı: O DOKTORLAR ŞEHİT SAYILSIN!

Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasına müdahale ettiği sırada virüse yakalanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatın kaybeden Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu'nun vefatı Türkiye'yi yasa boğdu.. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 601 sağlık çalışanında Kovid 19 pozitif bulgusu olduğunu açıklaması ise endişeleri bir kat daha artırdı. SuperHaber, hükümeti, salgın ile zorlu bir mücadele yürüten kahraman doktorlarımız ve sağlık personeli için adım atmaya çağırıyor! Çağrımıza Bakan Koca da destek verdi.

Dünya ve Türkiye, koronavirüs adıyla da bilinen Kovid 19 salgın hastalığı ile amansız bir mücadele içinde. Tıp dünyası insanlığı tehdit eden ve binlerce kişinin ölümüne neden olan hastalığın çaresini arıyor.

İnsandan insana kolaylıkla, direkt bulaşan, kişinin vücut direnci ve yaşına göre de ateş, öksürük ve ileri aşamada nefes darlığı semptomlarla ortaya çıkan koronavirüs hastalığı ülkemizi de tehdit ediyor.

Türkiye zamanında aldığı tedbirler sayesinde koronavirüs ile mücadelesini şu ana kadar en az kayıpla sürdüren ülkeler arasında bulunuyor.

KORONAVİRÜSE İLE ÖNCE DOKTORLAR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI YAKALANDI!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 601 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığı için tedavi gördüğünü açıklamıştı.Yapılan araştırmalar da, koronavirüs salgınında doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının, hastalara ilk müdahaleyi yaptığı sırada bu tehlikeli virüsü kapma riskinin çok yüksek olduğunu ortaya koydu.

KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBEDEN DOKTOR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞEHİT SAYILSIN!

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu da Türkiye’de görülen ilk koronavirüs vakasına müdahale ederken hastalanmıştı.

Prof. Dr. Taşçıoğlu tam 16 gün koronavirüs ile mücadele etmiş, ancak önceki gün yaşamını yitirmişti. SuperHaber’in yaptığı araştırmalara göre, Prof. Dr. Taşçıoğlu gibi, görevi başında ve hastalara müdahale ederken virüs kapan çok sayıda doktor, hemşire ve sağlık çalışanı şu anda çeşitli illerde bulunan hastanelerde tedavi altında tutuluyor.

SUPERHABER'İN ÇAĞRISI YANKI BULDU: ŞEHİT SAYILSINLAR!

SuperHaber küresel sistemi kökünde sarsan bu korkunç salgın ile cansiperane mücadele eden doktorlarımız ve sağlık personelimizin görev sırasında hayatını kaybetmesi halinde şehit sayılmasını öneriyor!

”Görevi başında iken koronavirüse yakalanan ve hayatını kaybeden doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları şehit sayılsın” önerimize toplumun birçok kesiminden de büyük destek geldi.

SuperHaber, aralarında eski sağlık bakanlarının da bulunduğu, politikacı, sanatçı, sporcu ve yazarlar ile gazetecilerin bu konudaki görüşlerini aldı...

Birbirinden değerli isimler SuperHaber'in çağrısına tam destek verirken, kahraman sağlık personelimizin çalışma şevkini artıracak bu öneriyle ilgil şu değerlendirmelerde bulundu:

Halil Şıvgın (Sağlık Eski Bakanı): Bence Cemil Hoca şehittir.. Neden? Nasıl savaşta savaşanları şehit kabul ediyorsak, Cemil Hoca da, virüse karşı savaşın en ön cephesindeydi. Çarpıştı ve maalesef Cemil Hoca’yı kaybettik. O şehittir. Allah rahmet eylesin. Bu durumdaki herkes şehit sayılsa iyi olur. Çünkü çok büyük bir mücadele veriyorlar. Kim için mücadele veriyorlar. Bu millet rahat etsin, hasta olmasın diye, milletimiz için çalışıyorlar. Kendileri için çalışmıyorlar.

Bülent Akarcalı (Sağlık eski Bakan): Vatan toprağını korurken ölen Mehmetçik nasıl şehidimiz oluyorsa, milletimizi salgın hastalık savaşında korurken ölen, doktorlar ve tüm yardımcıları da aynı şekilde şehit kabul edilmelidir.

Prof. Dr. Osman Erk: Bu salgınla savaşta cephede en ön safhada çarpışan, mücadele eden başta doktorlar olmak üzere, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin çok büyük risklerle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Birçok sağlık personeli, şu anda pozitif ve hayatını kaybeden hekim ile sağlık çalışanları var. İnsanlık için canla başla çalışan ve gerekirse bu uğurda hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının mutlaka şehit sayılmaları gerekir. Yetkililerden, devlet büyüklerimizden bu konuda yardım ve anlayış bekliyoruz.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Bunu kanun koyucu belirleyecek. Buna Meclis'in karar vermesi lazım. Mevcut kanuna atıfta bulunarak, bu statü içerisine alınabilir, kanun hükmünde kararname ile... Bu hukuken deklare edilmiş bir savaş değil ama bu milletin takdirinde olan bir şey. Kamuoyu vicdanında... Tabii Allah indinde de çok önemli... Yani hem dinimiz açısından, hem hukuken bakmak lazım. Benim görüşüm bu mertebeye tutulması gerek. Bizim için insanımız için hayatlarını vermişlerdir. Mekanları cennet olsun.

Prof. Dr. Murat Öncel: Görevi başında iken korona virüsü dolayısıyla, hayatını kaybeden doktor, hemşire ve tüm sağlık personelinin “görev şehidi” sayılması gerekiyor.

Avni Özgürel (Gazeteci-Yazar): Sağlık savaşında, mücadelesinde hastalarına müdahale ederken, ayakta tedavi çabaları sırasında virüs kaparak hastalanan ve hayatını kaybeden sağlık personelimizin statü gereği şehit sayılması veya o şekilde anılmasından yanayım.

Oral Çalışlar (Gazeteci-Yazar): Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu vazifesi başında hayatını kaybeden bir bilim insanı. Vazifesi başında askerler hayatlarını kaybediyorlarsa onlara ne uygulanıyorsa, onlara da aynı statü uygulanmalıdır.

Mahmut Övür (Gazeteci-Yazar): Bu küresel bir virüstür ama ulusal çapta da buna karşı bir mücadele yürütülüyor. Sağlık çalışanlarımız başta doktorlarımız olmak üzere hakikaten canhıraş bir mücadele yürütüyorlar. Bunu takdir etmek gerekiyor. Bunun hakkını vermek gerekiyor. Çünkü bu ülkenin savunma görevidir. O açıdan bakınca, 15 Temmuz’da darbeye direnenler nasılsa, bu kişiler de aynıdır. Bu da küresel bir salgındır. Buna karşı direnenlerin de şehit sayılmasında hiçbir mahsur görmüyorum. Şehit sayılması gerekir diye düşünüyor.

Abdullah Ağar (BAU Öğr. Gör. Terör ve Güvenlik Uzmanı): Bir insanı yaşatan, bütün insanlığı yaşatmış gibidir. Öncelikli olarak, kişinin inancına, niyet ve maksadını bağlı olmak üzere, Hakk’ın rızasını gözeterek, insanlığı, milletini, devletini, vatanını düşünerek ortaya çıkan, emek ve fedakarlık üreten, canını ortaya koyan emek ve mücadele üreten bir kişiyi Allah’ın şehit ve gazilikle onurlandırılacağına inanıyorum. Yani bahse konu kavramlar ilahi. Ve bu nedenle çok hassas. İlahi bir kavramın kamusal bir alanda tanımlanmasının, ruhuna uygun bir şekilde muhatap kişilere ithaf edilmesinin ve karşılığının verilmesinin büyük değeri var. Yanlış tanımlanması halinde büyük risk üretir. Kavramın istismar edilmesinin de önüne geçilmesi büyük değer taşıyor. Çünkü kavram Allah’a ait. Ölüm alanlarında canlarını ortaya koyarak mücadele eden bilim insanlarımızın, doktorlarımızın, sağlık personellerimizin bu sırada hayatlarını kaybetmelerinin şehitlikle örtüşen bir durum olduğuna inanıyorum. Onlar ortaya koydukları emek, bilgi ve fedakarlıkla belki de yüzlerce binlerce insanın hayatını kurtarıyorlar. Bu yaparken de, kendi canlarını ortaya koyuyorlar. Aynı Mehmetçik gibi.

Hülya Koçyiğit (Sanatçı): Askerlerimiz vatanımızı savunurken bizim güvenliğimiz için canlarını verdikleri zaman şehit oluyorlar. Yine çok değerli sağlık çalışanlarımız da, tabii ki başta profesörlerimiz, doktorlarımız, hemşirelerimiz, bizim sağlığımızı korumak için canlarını verdiler. Benim gözümde onlar da şehit. Görevlerini yaparken, bizi korumak için virüs kaptılar. Bana, onlar da bizim uğrumuza şehit oldular gibi geliyor.

Fatih Kısaparmak (Sanatçı): Böylesi olağanüstü zor dönemlerde, halkımızın genel ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışırken hayatını kaybeden herkes bu kapsamda değerlendirilmelidir. Çünkü onların hepsi, gerçek anlamıyla birer toplumsal fedaidir. Buradaki temel kriter, faaliyetlerde kamu yararının bulunması ve kayıpların görev başındayken meydana gelmesidir. Kişinin faaliyeti, toplumsal ihtiyaçları karşılamaya ve böylece kamu yararını gerçekleştirmeye yönelik ise, bence bu çerçeveye dahil edilmelidir. Bu fedakâr insanların saygıdeğer ailelerine de özel bir ihtimam göstermeliyiz. Görev bilinç ve sorumluluğu ile cansiperane çalışan herkese sağlıklı günler ve kolaylıklar diliyorum. Bu uğurda hayatlarını kaybeden tüm toplum kahramanlarımızı ise rahmet ve minnetle anıyorum.

BAKAN KOCA'DAN DESTEK GELDİ

Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya SuperHaber'in yaptığı ve sosyal medyada gündeme oturan ''vefat eden doktorlar şehit sayılsın'' çağrısı soruldu. 

SuperHaber'in çağrısına destek veren Koca şu ifadeleri kullandı;

''Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu."
 

Türk Yıldızları'ndan nefes kesen gösteri Yasemin Sakallıoğlu'ndan doğum gününde dileğini açıladı! Antonio Conte kimdir? Antonio Conte kaç yaşında, nereli?
Sonraki Haber