Sözcü'nün yalan haberine SoL Haber bile kayıtsız kalamadı

Sözcü gazetesinin internet sitesinde yer alan 'Çin aşısı olana AB vizesi yok' başlıklı habere, aynı cenahtaki SoL Haber bile kayıtsız kalamadı. SoL Haber yazarı Mehmet Kuzulugil, bugünkü köşe yazısında haberin yalan bilgilerle dolu olduğunu kaleme aldı.

Sözcü'de yer alan bir haber, SoL Haber yazarı Mehmet Kuzugil'i çileden çıkardı.

Bugünkü köşe yazısında Ali Gülen isimli Sözcü muhabirinin sıklıkla 'aşıların nasıl öldürdüğü' konusunda haberler yazdığına vurgu yapan Kuzugil, "31 Ocak günü yaptığı haberin başlığı şöyleydi: 'mRNA aşısında panik büyüyor: Aşılanan 22 yaşlı öldü.' Kendi içinde çelişkilerle dolu, kötü yazılmış ve dayanaksız haber açık bir şekilde gerçekleri çarpıtıyordu." dedi.

Daha sonra, Gülen'in "Corona virüsü aşısında Türkiye’ye kötü haber: Çin aşısı olana AB vizesi yok" başlıklı son haberine değinen Kuzugil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB üyesi ülkelerinin gündemindeki "aşı pasaportu" konusunda yapılan son toplantının sonuçları üzerine hazırlanmış olan haberde açık ve kötü niyetli yalanlar başlıkla başlıyor.

Üstelik yalanlama için ayrı bir kaynağa gitmenize de gerek yok; haberin kendisinde atılan başlığı, haber spotunu ve ileri sürülen sonuçları yalanlayan malzemeler hazır!

Öncelikle, "aşı pasaportu" konusunda anlaşmaya varan AB ülkeleri, henüz uygulamaya ne zaman başlanacağını da karara bağlamış değil. Uygulama konusu da karışık: Schengen vizesi için "aşı pasaportu" uygulamaya konulursa, tek koşul olmayacak gibi görünüyor. Ali Gülen de, haberinde bu konuyu yeterince açık bir şekilde anlatıyor:

"Buna göre “Dijital Aşı Pasaportu” bu yaz aylarına kadar hayatımıza girecek. İlk başlarda, aşı pasaportuyla birlikte, uluslararası alanda tanınan “Bağışıklık kazanmıştır” raporu veya

“Negatif PCR testi” de geçerli olacak."

Aşı pasaportunun vize için tek koşul olmayacağını haber veren habercimiz "bir süre sonra" Dijital Aşı Pasaportu'nun diğer alternatiflerin yerini almasının beklendiğini iddia ediyor.

"Çin aşısı" takıntısı

Aynı haberde Ali Gülen başlığa taşıdığı konuyu da ele alıyor. "Çin aşısının" onay almadığını söylüyor ve açıklıyor: Zaten onay için başvuruda da bulunmamışlar!

Almanya'nın Pfizer aşısının istenen yaygınlıkta yapılamıyor olması nedeniyle Rus ve Çin firmalarıyla görüştüğü bilinirken, "Çin aşısına onay yok" diye başlayıp, "Çin aşısı olanların AB'ye giremeyeceğini" söylemek gerçekten bir habercilik rezaleti olarak kayıtlara geçiyor.

Bu rezalet, henüz başlamış olduğu kitlesel aşılamada ağır adımlarla ilerleyen ülkemize çıkarılan payla büyüyor. Sözcü "haber" veriyor: "Çin aşısı" oluyorsunuz ama bu aşıyı olanlar Schengen vizesi alamayacak. Çünka AB'nin benimsediği aşı pasaportu prosedüründe "Çin aşısı" onay almadı.

Schengen vizesi için tek şart olmayacağı şimdiden söylenen aşı pasaportunun yaz aylarından önce uygulamaya girmeyecek oluşu, örneğin Almanya'nın kendi aşılama kampanyasına dahil etmeye hazırlandığı bazı aşıların "aşı pasaportu" tarafından kabul edilmemesinin pek de gerçekçi olmayışı..."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Beşiktaş - Ankaragücü maçına Hollandalı hakem atandı İstanbul Fikirtepe’de iki metrobüs çarpıştı Türkiye'den ilk açıklama geldi: Kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski var
Sonraki Haber