Sosyete koleksiyoncusu yine gözaltına alındı!

Bundan 2 yıl önce çalıntı hat levhaları ile yakalanan sabıkalı koleksiyoner bir kez daha gözaltına alındı. Sosyete koleksiyoncusuna ait Şişli ve Nişantaşı'nda bulunan 3 ayrı adreste yapılan aramalarda aralarında 4 bin yıllık tarihi objelerin de olduğu bin 134 parça eser ele geçirildi.

İstanbul'da sosyete dünyasının yakından tanıdığı koleksiyoner A.E.G. 2 yıl önce çalıntı hat levhalarla yakalanıp gözaltına alınmıştı.

Ünlü koleksiyoner Şişli ve Nişantaşı'ndaki 3 ayrı adresinde aralarında 4 bin yıllık tarihi objelerinde bulunduğu bin 134 parça tarihi eser ele geçirilmesinin ardından bir kez daha gözaltına alındı.

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre sabıkalı koleksiyoner, aralarında paha biçilemez objelerinde bulunduğu eserleri yurt dışına satışını gerçekleştirip teslimat etme aşamasındayken yakalandı.

2 HAT LEVHASI İLE YAKALANMIŞTI

Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri 2 yıl düzenlediği operasyonda, Üsküdar Sliahtar Abdurrahmanağa camisinden çalınan 2 hat levhayı ressam Ş.P.den para karşılığında satın alıp deposunda saklayan A.E.G. isimli ünü koleksiyoncuyu adresine yaptığı baskınla gözaltına almıştı.

Çalıntı 2 eser müzeler müdürlüğüne teslime edilirken, eserleri çaldığı ileri sürülen ressam Ş.P hakkında da soruşturmayı yürüten savcılıkça 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Koleksiyoner A.E.G.nin sertifikası ise iptal edilmişti.

SABIKALI SOSYETE KOLEKSİYONER YİNE GÖZALTINDA

Bu olayın ardından sosyete dünyasına koleksiyonerlik yaptığı ve yasal yollardan elde etmediği eserleri yurt dışına kaçırıp sattığı ileri sürülen A.E.G.yi izlemeyi sürdüren kaçakçılık ekipleri bir kez daha düğmeye bastı.

A.E.G.'nin Şişli ve Nişantaşı'ndaki 2 ayrı depo ve evinde kaçak tarihi eser depolamaya devam ettiğini belirleyen polis ekipleri dün bu 3 adrese operasyon düzenledi.

Arkeolog polislerce gerçekleştirilen operasyonda, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Ermeni ve milattan önce 2 bininci ve bininci yıllara ait dönemlere ait bin 134 parça kaçak eser bulunup el konuldu.

Eserler arasında, “Meryem Ana ve Çocuk İsa ile Havariler"in resmedildiği ikonalar, Selçuklu motiflerinin işlendiği Şamdanlar, Anadolu’nun tarihi geçmişini yansıtan ve döneminin nadide parçaları olarak görülen paha biçilemez değerlerde taşınmaz kültür varlıklarından sökülme stel, sikke,çini ve bordürler olduğu öğrenildi.

Tarihi eser uzmanlarınca birinci sınıf eser kapsamında değerlendirilen ve emniyette "tarihi mirasımızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" yazısıyla sergilenen eserlerin İstanbul Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne teslim edileceği, gözaltındaki A.E.G. nin ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Borsa günü düşüşle tamamladı! İşte en çok işlem gören hisseler... Muslera açıkladı! Uruguay'da bir devir kapandı Milli yelkencilerimiz 2024 Paris Olimpiyatları'na gidiyor!
Sonraki Haber