Yargıtay'dan Metin İyidil kararı!

Gelen son dakika haberine göre; eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında İstinaf Mahkemesi tarafından verilen beraat kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, İyidil'in darbeye teşebbüs yardımından 20 yıla kadar hapisle yargılanacağını açıkladı.

Son dakika... Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi’nin eski Korgeneral Metin İyidil hakkındaki beraat kararını bozdu.

NE OLMUŞTU?

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yargılandığı davada "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılan ve istinaf başvurusunda beraat ve tahliyesine karar verilen eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil gözaltına alınmış, İstinaf Mahkemesi'ne sevk edilen İyidil tutuklanmıştı.

Daha sonra itirazlar üzerine İstinaf Mahkemesi tarafından beraat kararı verilmişti.

15 TEMMUZ'DAN İKİ GÜN SONRA TUTUKLANDI

İyidil, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından 19 Temmuz 2016'da tutuklanmış, ardından da TSK'dan ihraç edilmişti.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

İyidil, yargılandığı duruşmalarda ısrarla tüm savunmalarında suçlamaları reddetmişti.

İyidil savunmasında; ''Darbe gecesi, darbecilerin verdiği emrin sahte olduğunu söyleyen, buna karşı devletimi, milletimi, Cumhurbaşkanımı korumak için harekete geçen biriyim. Bu hainlerin bana ve aileme kumpas kurduklarını biliyorum. Bu hainlerin darbe planlarını yaptıkları tarihlerde Fas'ta ailemle tatildeydim. Beni iki yıl dinlemişler ve 'bu bizden değildir' diye hakkımda rapor tutmuşlar. Ama tüm bunlara rağmen ben 648 gündür bunlardan olmadığımı ispat etmeye çalışıyorum. Ben FETÖ'cü, alçak, şerefsiz, hain, kansız değilim. Ben o gece devletime sahip çıktım, devletim de bana sahip çıksın" ifadelerini kullanmıştı.

AĞIR MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDİLMİŞTİ

Dava 27 Nisan 2018'de karara bağlanmıştı. Mahkeme, İyidil ile olay tarihinde tümgeneral rütbesiyle EDOK Kurmay Başkanı olan Hamza Koçyiğit ve eski Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu'nu "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

İSTİNAF BERAAT KARARI VERDİ

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan bu karar İyidil'in avukatı tarafından istinafa taşındı. İyidil'in istinaf başvurusunu Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi (İstinaf) inceledi. Daire, 14 Ocak Salı günü İyidil hakkında çarpıcı bir karara imza attı. İyidil'e Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldıran İstinaf, beraat yönünde hüküm kurdu. Bu hükümle birlikte İyidil'in tahliyesine de hükmedilmişti.

İstinaf'ın beraat kararında; İyidil'in darbe karşıtı isimlerle görüşmelerine, darbe karşıtı faaliyetlerine ve lehine olan tanık beyanlarına dikkat çekildi. FETÖ üyesi olduğuna dair herhangi bir delil bulunmadığı, darbecilerin atama listesinde bulunmasının tek başına örgüt üyeliği için yeterli delil sayılamayacağı ifade edildi. Bu karar sonrası İyidil, Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nden akşam saatlerinde tahliye edilmişti.

İTİRAZ ÜZERİNE 1 GÜN SONRA YAKALAMA KARARI

Ancak bu karara Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı tarafından itiraz edilmişti. İtiraz değerlendiren 21. Ceza Dairesi bir gün sonra yani 15 Ocak Çarşamba günü İyidil hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarmıştı.

YARGITAY'DAN YENİDEN YARGILANMA TALEBİ

Gelen son dakika haberine göre; Yargıtay, İstinaf tarafından verilen beraat kararını bozarak, İyidil hakkında yeniden yargılama talep etti. İyidil, darbeye teşebbüse yardım suçundan 20 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Altın yükselişe geçti! İşte 26 Nisan 2024 güncel altın fiyatları Belediye başkan olan o isim YRP'den istifa etti Süper Loto sonuçları 28 Nisan 2024! Süper Loto sonuçları açıklandı mı?
Sonraki Haber