Sigara ve tütün ürünlerinde vergi artırıldı! Fiyatlara yansıması bekleniyor...

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, sigara ve tütün ürünlerine uygulanan maktu vergi tutarları yüzde 17 artışla 0.4569 TL olarak belirlendi. Sigaradaki vergi zammının ucuz sigara fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, sigara ve tütün ürünlerindeki asgari maktu tutarları artırıldı.

Buna göre, sigaranın asgari maktu vergi tutarı yüzde 17,2 artışla 0,3899 TL'den 0,4569 TL'ye yükseltildi.

Böylece bir paket sigaradan alınan maktu vergi tutarı 7,79 TL'den 9,13 TL'ye çıktı.

Aynı karara göre, sigaranın vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0,4539 lira olarak korundu.

Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

SİGARA FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Milli Gazete'de yer alan bilgilere göre: Sigara fiyatlarına yapılacak zam 2020 yılının başınında Cumhurbaşkanı kararı ile Temmuz ayına ertelenmişti. Karar Resmi Gazete'de yayımlanmış ve sigaradaki enflasyon oranındaki otomatik vergi artışı bu yıl ocak-haziran döneminde uygulanmamıştı.

Resmi Gazete'de yer alan sigara zammı kararına ilişkin ÖTV kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası hükmünün, ÖTV (III) sayılı listenin; içecekler, alkol ve tütün ürünlerinden alınacak maktu ÖTV tutar ve oranlarını belirleyen (A) ve (B) cetvellerinde yer alan malların asgari maktu vergi tutarları hakkında 2020 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmayacağı belirtilmişti.

ÖTV kanununun 12. maddesinin 3. fıkrasında; "(III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, Ocak ve Temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılır. Cumhurbaşkanı, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkilidir" hükmü yer alıyor.

Cumhurbaşkanı kararı ile asgari maktu vergi tutarına zam yapılması sonrasında sigara fiyatlarına zam yapılacağı iddiaları konuşuluyor. Sigaradaki vergi zammının ucuz sigara fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Galatasaray ikinci yarı açıldı, zirvede farkı açtı! Yalı Çapkını Seyran'ın yaşadıklarından sonra iyileşebilecek mi? Beşiktaş'tan kötü haber: 4 futbolcu Fenerbahçe derbisinde yok!
Sonraki Haber