Küresel ilaç üretiminde söz sahibiyiz!

Koronavirüs salgını ile mücadalede uyguladığı tedavi yöntemleri ile birçok ülkeye örnek olan, yine salgın karşısında zor durumda kalan 80'den fazla ülkeye yardım elini uzatan Türkiye bu kez de küresel ilaç üretiminde söz sahibi olmasını sağlayacak bir adım daha attı. Son dakika gelişmesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından duyurdu...

Sağlık Bakanı Fahretti Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bakanlığımıza bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Beşeri İlaçlar Uluslararası Uyum Konseyi üyeliğine oy birliğiyle kabul edildi. DÜNYADAKİ İLAÇ GELİŞTİRME VE ÜRETİM SÜREÇLERİNDE Amerika (FDA) ve Avrupa Birliğinin (EMA) ilgili kuruluşlarıyla birlikte AKTİF ROL OYNAYACAĞIZ." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2017 Kasım ayından bu yana Beşeri İlaçlar Uluslararası Uyum Konseyi'nde gözlemci statüsünde katılılıyordu. 

TİTCK, üyelik kriterlerinin tamamını yerine getirerek ABD (FDA), Avrupa Birliği (EMA), Japonya (PMDA), İsviçre (Swissmedic), Kanada (Health Canada), Singapur (HSA), Güney Kore (MFDS), Çin (MNPA), Tayvan (TFDA), Brezilya (Anvisa) gibi ilaç otoritelerinin yanında tam üye olarak yerini aldı.

TİTCK'in 27 Mayıs'ta yapılan toplantıda oy birliği ile konseye tam üye olarak kabul edilmesi ile birlikte ülkemizde ruhsatlandırılan beşeri tıbbi ürünlerin, yapılan klinik çalışmaların, yürütülen farmakovijilans faaliyetlerinin uluslararası standartları karşıladığı tescil edilmiş oldu.

TÜRKİYE, KÜRESEL İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE SÖZ SAHİBİ OLACAK

Türkiye, bundan sonraki süreçte dünyadaki ilaç geliştirme ve üretim süreçlerinde aktif olarak rol oynama imkanına da kavuştu. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum, ilaç konusunda sayılı otoriteler arasında da yerini almış oldu. TİTCK, artık Uluslararası Uyum Konseyinin teknik kılavuzlarına uyum sağlamakla kalmayacak, söz konusu kılavuzların oluşturulmasına da katkı verecek.

Tam üyelik, Türk ilaç sektörüne getireceği uluslararası itibar ve saygınlığın yanı sıra uluslararası ticarete de olumlu etkiye sahip olacak.

TİTCK, 2018 yılında da Uluslararası İlaç Denetim Birliği'ne (PIC-s) tam üye kabul edilerek denetim alanındaki standartlarını uluslararası alanda da tescil ettirmişti.

Dr. Hakkı Gürsöz-TİTCK Başkanı

TİTCK GÖREV VE HEDEFİ NE?

Kurumun internet sitesinde görevi "İlaç, tıbbi cihaz, geleneksel bitkisel, destek ve ileri tedavi tıbbi ürünleri ile kozmetik ürünlere yönelik düzenleyici, denetleyici, yönlendirici icraatlarla topluma hizmet etmek." olarak tanımlanıyor. 

Kurum hedefini ise "İnsan odaklı, bilimselliği esas alan değer üreten, uluslararası alanda öncü referans bir kurum olmak." sözleri ile açıklıyor. 

ULUSLARARASI UYUM KONSEYİ

Uluslararası Uyum Konseyi (The International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use - ICH) 1990 yılında ABD, Avrupa Birliği ve Japonya ilaç otoriteleri tarafından kurulmuş, yayınladığı kılavuzlar ile ilaçların etkili, güvenli ve yüksek kalitede olduğunu garanti etmek için dünya çapında regülasyonların uyumlaştırılmasını amaç edinmiş bir kuruluştur. Hâlihazırda tüm dünyada ilaç regülasyonlarını yayımlayan, düzenleyen ve yönlendiren temel kuruluştur.

Beşiktaş duble yaptı, 5 maç sonra kazanmayı hatırladı! Hesabınızı kontrol edin! O ödemeler hesaplara yatırılıyor! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı: Emekliler için özel çalışma!
Sonraki Haber