Baro teklifi yasalaşmadan, isim başvurusu yapıldı

Gelen son dakika haberine göre; Barolara yönelik düzenlemeler içeren 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', geçtiğimiz günlerde TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Söz konusu kanun teklifi henüz yasalaşmadan Ankara Barosu tarafından bölünme ile ilgili başvuru yapıldığı ortaya çıktı. 'Ankara Hak ve Adalet Barosu' ismi ile online yapılan başvurunun belgesini CHP'li vekil Alpay Antmen paylaştı. İşte detaylar...

Son haftalarda kamuoyunun bir numaralı gündem maddesi haline gelen ve çeşitli tartışmalara yol açan 'Çoklu Baro' yasa teklifi, geçtiğimiz günlerde TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. 

Söz konusu düzenleme henüz yasalaşmadan, Ankara Barosu'ndan, bölünmeye yönelik isim başvurusu yapıldığı ortaya çıktı.

Bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen“Türkiye, Çoklu Baro teklifi Genel Kurulda geçmeden bölünmeye başladı. Daha şimdiden Başkent Ankara Barosu’nu bölmek için baro isim başvurusu yapıldı. Türkiye’nin başkentinde bile yargı ve hukuk parçalanmaya başladı! Uyuma Türkiyem!” ifadelerini kullandı.

CHP’li Antmen’in paylaşımında yer verdiği belgelere göre, 04.07.2020’de Ankara Hak ve Adalet Barosu ismi ile online yapılan patent başvurusunda bulunuldu.

DEĞİŞİKLİK NEYİ KAPSIYOR?

Teklife göre; avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir'de birden fazla baro kurulabilecek.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu'nu görevlendirecek. 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak.

Kurul, tarafından toplanacak genel kurulda, yeni baronun yönetim kadrosu seçilecek. Seçim sonucunun da TBB'ye bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak. Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde barolar, tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacak. Mevcut barolar bir numaralı baro olacak.

26 Nisan 2024 Cuma TJK at yarışı programı açıklandı! Gaziantep'te vatandaşları tedirgin etti! 25 Nisan 2024 TJK at yarışı koşu sonuçları belli oldu!
Sonraki Haber