Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklardan korur?

Soğangiller ailesinden olan allium cinsine dahil olan bitki türüne soğan adı verilmektedir. Anavatanları Akdeniz ve Orta Asya’ya dayanan soğanlar daha çok oralarda yetiştirilmektedir. Günümüzde tüm dünyada yetiştirilen ve hemen hemen her evde bulunan şifalı bir besindir. En çok tüketimi yapılan bu besinin sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Soğanın faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz.  Soğan hangi hastalıklardan korur? İşte tüm detaylar…

 İçeriğinde demir, lif, potasyum, kükürt, B ve C vitamini bakımından zengin olan soğan meyvesi sizi hastalıklara karşı koruyucu doğal bir antibiyotiktir. Soğan meyvesi mutfaklarda yemek yapımında kullanıldığı gibi ayrıca lekeleri gidermek için, boya kokusunu giderir ve doğal bir böceksavar olarak kullanılmaktadır. Vatandaşlar tarafından Soğan hangi hastalıklardan korur?   Gibi soruların cevabını merak etmektedirler. Soğan kansere, tümöre, kansızlığa ve daha birçok rahatsızlıklara karşı koruyan sağlıklı bir besindir. Soğan sebzesi hem taze soğan hem de kuru soğan olarak dört mevsim yetişebilen sebzeler arasında sayılabilmektedir. Soğanlardan kuru soğan, taze soğana göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için muhafaza etmesi daha kolay ve her mevsim bu besin ürününe ulaşılabilmektedir. Yeşil soğan ise evde saksıda bile yetiştirilebildiği için her mevsim kolaylıkla ulaşılıp tüketilebilen soğan çeşididir. Soğanın zararları nelerdir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Soğanın kalorisi ve besin değeri nedir? İşte detaylar.

SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR?

Şifa kaynağı olan sağlık dostu ve yemeklere verdiği lezzet ve keskin kokusu ile göz yaşarmasına neden olan soğanın faydaları saymakla bitmez. Soğanın faydaları şu şekildedir;

  • Soğan besin ürünü iltihaplanma ile mücadele eden, trigliseritleri azaltan ve kolesterol seviyelerini düşüren antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarını önleyebilir ve kalp sağlığını korur.
  • Kansere karşı doğal bir koruyucudur. Soğan tüketen kişilerde mide kanseri, kolon kanseri, tümör, prostat kanseri gibi hastalıkların görülme olasılığı azalır.
  • Soğan sebzesi çok iyi bir antioksidan kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde 25 farklı antioksidan türü içermektedir. Özellikle de kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Soğan sebzesi bağırsaklardaki bakteri dengesini iyileştiren ve bağışıklık sistemine fayda sağlayan zengin bir probiyotik kaynağı olarak bilinir. Bu özelliği ile sindirim sistemini destekler ve korumaya yardımcı olur.
  • Soğanın içeriğinde bulunan kuersetin ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girerek kan şekerini kontrol edebilmeye ve düzenlemeye fayda sağlar.
  • Sağlık dostu olan soğan sebzesi en az süt ve süt ürünleri kadar kemik sağlığını korumaya ve kemikleri güçlendirmeyi sağlar.
  • Ruh sağlığını dengeler.
  • Ödem söktürücü özelliği bulunur.
  • İştahsızlığa iyi gelir, iştah açıcı özelliği ile kilo almanıza yardımcı olur.
  • Detoks görevi görerek vücuduzdaki atıkları dışarı atmaya yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan c vitamini sayesinde soğan kürü hazırlayarak saç dökülmesini önleyebilirsiniz.
  • Diş çürümesini ve diş eti rahatsızlıklarını giderir.
  • Kansızlığa iyi gelir. Kırmızı kan hücrelerinde artış sağlayarak kansızlık problemini ortadan kaldırır.
  • Egzama gibi cilt hastalıklarını gidermeye yardımcı olur.
  • Soğanın kendisi kadar suyunun da faydaları bulunur. Bunlar balgam söktürücü, boğaz ağrısı ve gribe iyi gelir, sinüzit problemine iyi gelir, vücutta yağ oranına iyi gelir ve kilo vermeyi sağlamaya yardımcı olmaktadır.

 

SOĞANIN ZARARLARI

Sağlığa olan faydası ile bilinen soğan sebzesi her evde bulunan şifalı bir besin kaynağıdır. Faydaları olduğu gibi soğanın zararları da bulunmaktadır. Gereğinden fazla ve aşırı soğan tüketimi sonucu hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilmektedir. Ayrıca hemoroit rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. Bu sebeple doktora danışmanızda fayda var. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir. Gereğinden fazla soğan tüketmemeye özen gösteriniz.

 SOĞANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Birçok hastalığa iyi gelen sağlık dostu soğan sebzesi kalorisi 30 kcal olarak bilinmektedir. Soğanın besin değeri; %88 karbonhidrat, %10 protein, %2 yağ içermektedir.

27 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte bugünün kararları İlber Ortaylı'dan ortalığı karıştıran Ayasofya çıkışı! 27 Nisan 2024 Cumartesi TJK at yarışı programı açıklandı!
Sonraki Haber