Siyah bal kansere karşı yeni umut oldu!

Kazdağları'nın yükseklerinde üretimi yapılan siyah bal kanserle mücadelede yeni umut oldu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit 9 kişilik ekibiyle yaptığı çalışmalar sonucunda kanser hücrelerine karşı en etkili balın siyah bal olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Koçyiğit, "Yüksek dozu kanserli hücreyi öldürüyor." dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, dokuz kişilik ekibiyle balın kanser üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde yetişen çiçek, çam ve kestane gibi 14 farklı baldan numune topladı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, araştırmalar neticesinde, fenolik madde içeriğinden en zengin ve kanser hücrelerini öldürme potansiyeli en yüksek balın, Kazdağları’nda Çanakkale'nin Bayramiç ve Çan ilçelerine uzanan bölgesinin zirvesinde, zengin endemik bitki türleri ile özellikle meşe palamudu ağacının akıntısından beslenen arılardan elde edilen siyah bal olduğu keşfedildi.

Henüz preklinik aşamaları tamamlanan ve ileri çalışmaları süren balın, kanser hücrelerini yok etme özelliğinin yanı sıra kansere karşı tedbir almak için de kullanılabileceği tahmin ediliyor.

HAYVANLARDA TECRÜBE EDİLİYOR
Prof. Dr. Koçyiğit “Bu balın temel özelliği, siyah rengiyle orantılı olarak çok fazla fenolik içeriğe sahip olmasıydı. Balı kanser ilacı olarak kullanacağız ama yüzde 80’i şeker. Tabii şeker olması bir şey değiştirmez, önemli olan hastanın az şeker alması. Kanserden korunmak isteniyorsa düşük dozda almak gerekiyor. Kansere yakalananlarda ise düşük dozlar hücreyi çoğaltıyor, yüksek dozlar hücreyi öldürüyor. Hangi dozunun tedavi edici olduğu belirlenmeden kullanmak oldukça mahzurlu. Biz şu anda doz tavsiye edecek aşamada değiliz. Ancak deneysel hayvan ve klinik çalışmalardan sonra rahatlıkla söyleyebileceğiz” dedi.

İNCİRLİK’TE DİKKAT ÇEKEN GELİŞME! Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak! 'Tarihte yaşananlar vicdan, bilim rehberliğinde ele alınmalı'
Sonraki Haber