Samsunda nereler gezilmeli? İşte Samsun'da gezilecek yerler!

Samsun eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomik bakımdan Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehridir. Tatil tercihini Karadeniz'den yana kullanan tatilciler Samsun'da nereler gezilmeli? sorusunu araştırmaya başladılar. Peki Samsunda nereler gezilmeli? İşte Samsun'da gezilecek yerler!

MÖ.750-760 yıllarında İyon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos ismiyle kurulan Samsun'a vatandaşlar tatile gitmeye başladılar. Tatil tercihini Karadeniz'den yana kullanan vatandaşlar Samsun'da nereler gezilmeli? sorusunu araştırmaya başladılar. Peki Samsunda nereler gezilmeli? İşte Samsun'da gezilecek yerler!

1. BANDIRMA VAPURU VE MİLLİ MÜCADELE PARKI

Atatürk’ü kurmaylarıyla birlikte İstanbul’dan Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru, Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin en önemli simgesi. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a demirleyen vapurun aslına uygun olarak inşa edilmesiyle dönüştürülen müzede Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor. Türkiye’nin en uzun Seramik Rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 Bronz Rölyef ve Yedi Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı açık hava müzesinde görülecek yerler arasında.

2. ONUR ANITI VE ATATÜRK PARKI

Samsun’un simgelerinden olan Onur Anıtı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılmış. Kent merkezinde yer alan Atatürk Parkı içerisinde bulunan Onur Anıtı, büyüklük ve denge bakımından dünyanın ikinci heykeli. Heykel aynı zamanda Samsun’un da sembolü.

3. KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ

Kızılırmak Deltası, Samsun’un Bafra ilçesinde görmeye değer bir yer. Ders kitaplarından aklımda kalan bu yer 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarından biri. Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde alüvyon biriktirmesiyle oluşan delta sabit ve hareketli kumullar, doğal kumul setleri ile ayrılmış küçük gölcükler ve bataklıklardan oluşuyor. Bu özelliği ile pek çok farklı kuş ve bitki türü ile yaban hayata ev sahipliği yapıyor. Zengin biyoçeşitliliğe sahip delta, nesli tehlike altında olan karaleylek, erguvani balıkçıl, boz ördek, bataklık kırlangıcı, turna ve sumru gibi kuşların da üreme alanı. Doğada koşturan yaban atlarının gören şanslılardansanız olabilirsiniz belki, fotoğraf makinenizi hazır bulundurun.

4. AMAZON KÖYÜ VE AMAZON ADASI

Amazon Köyü, Samsun başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan ve amazon olarak bilinen savaşçı kadın kabilelerinin bal mumu heykelleri ile yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş. Batı Park sahası içerisinde yer alan Amazon Adası ise Amisos Tepesi’ne seyir platformu olacak şekilde konumlandırılmış. Adada, devasa boyutlarda bir amazon kadın heykeli, iki yanındaki heybetli aslan heykelleriyle Samsun sahilinde arzı endam ediyor. Aslan heykellerinin içine girip amazonlarla ilgili dia gösterisi izlenebilir.

5. AMİSOS TEPESİ VE KAKANCA TÜMÜLÜSLERİ

Samsun’un en güzel manzarasının bulunduğu Amisos Tepesi, Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. MÖ. 3. yüzyıla ait iki tümülüsün ve Pontus Krallığına ait mezar odalarının bulunduğu tepedeki mezarlar 2008’den bu yana ziyarete açık. Buluntuların Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilendiği tepeye Amazon Adası’ndan hareket eden teleferiklerle de çıkılabiliyor. Tepe, Samsun’un panoramik seyrine imkân veren konumu, şık çevre düzenlemesi, restoranı ve teleferiği ile Samsun kent merkezinin en şirin ve en turistik yeri.

6. KENT KENT MÜZESİ

Samsun Kent Müzesi, yansıttığı bilgi yoğunluğu, farklı tasarımı ve ziyaretçileriyle kurduğu interaktif iletişimiyle Samsun kent tarihine ışık tutan değerli bir müze. Şimdiye kadar ülkemizde gördüğüm en özenli ve en güzel müzelerden biri. Samsun’un dününü ve bugününü panoramalar, fotoğraflar, bilgilendirme video ve panoları, bal mumu heykelleri ve çeşitli canlandırmalar eşliğinde sunan müzenin binası, Demiryolu Lokali olarak kullanılan eski TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşturulmuş. 

7. SÜRMELİ KÖYÜ

Karadeniz Bölgesi’nin tek organik köyü olan Sürmeli Köyü, Bafra’ya 13 km uzaklıkta yer alıyor. 1924’te Yunanistan’dan gelenlerin yerleştiği bir mübadil köyü olan Sürmeli, Türkiye genelinde bir köy yerleşkesinde kurulan ilk ve tek ekolojik pazara sahip. Sürmeli Köyü, ürettikleri organik ürünler ile Samsun’da yetişen otları ve bunlarla yapılan yemekleri tanıtmak amacıyla Yöresel Ot Yemekleri Festivali düzenliyor. Bir yandan bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin gelenekselleşmesi için çalışan Sürmeli sakinlerinin sonraki hedefi ise köylerinde ekolojik turizm başlatmak.

8. VEZİRKÖPRÜ ŞAHİNKAYA KANYONU

Kızılırmak Nehri’nin, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü ilçesinde Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnu’nda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu, heybetli kayaların arasında üç kilometre boyunca uzanıyor. Doğa sporları severlerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası olan kanyonun kaya duvarları üzerindeki antik merdivenleri ve mağara girişi oldukça etkileyici. “Uluslararası Turizm Bölgesi” unvanına sahip olan bölge, trekking, dağcılık, balıkçılık ve kano gibi sporlar için Türkiye’nin en bakir bölgelerinden biri.


9. AYVACIK

Ayvacık, Yeşilırmak üzerindeki Hasan Uğurlu-Suat Uğurlu baraj göllerinin bulunduğu ve etkileyici bir doğaya sahip küçük bir Samsun ilçesi. Böylesi bir coğrafyanın turizm adına değerlendirilmemiş olması üzücü. Samsun’a 62 km mesafede yer alan Ayvacık, bakir bir bölge ve tam bir saklı cennet burası. Yeşilpınar, Çağlayan, Çamalan ve Kikinin Şelalelerinin de bulunduğu yerde, hemen hemen tüm doğa ve su sporlarına uygun doğasıyla gezginlerin, sporcuların ve fotoğrafçıların uğrak adresi olabilir. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin dağın yamaçlarındaki göl manzaralı bölgeye yerleştirdiği rengârenk bungalovlar konaklama için tercih edilebilir.

10. TEKKEKÖY MAĞARALARI

Burası sadece Karadeniz Bölgesi’nin değil Anadolu’nun da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kayıtlara geçen bir coğrafya. Tekkeköy ilçesinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olan vadide yer alan Tekkeköy Mağaraları, MÖ. 15 bin ile MÖ. 60 yılları arasına tarihlendiriliyor. Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde küçüklü büyüklü oyuk ve mağaralar dizili. Bölgede ayrıca tarihi Rum evleri ile Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi yer alıyor.

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı! Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti! Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yarı finalistler belli oldu!
Sonraki Haber