Şair Ece Ayhan'ın vefatının 18'inci yıl dönümünde anma mesajı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, şair Ece Ayhan’ı vefatının 18’inci yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla andı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmalarında ve sosyal medya hesabında Ayhan’ın şiir dizelerinden sık sık paylaşımlarda bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Instagram hesabından yapılan paylaşımda, “İkinci Yeni şiir akımının öncülerinden şair #EceAyhan’ı vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmalarında ve sosyal medya hesabında şair Ece Ayhan’ın şiir dizelerinden sık sık paylaşımlarda bulunuyor.

 ECE AYHAN KİMDİR? ( 1931 - 2002 )

Datça'da doğdu. Tam adı Ece Ayhan Çağlar'dır. Ailesinin asıl memleketi ise Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova Köyü’dür. 1940 yılında Çanakkale’den ailesiyle beraber İstanbul’a göç eden Ayhan Hırkaişerif İlkokulu, Zeyrek Ortaokulu ve İstanbul Atatürk Lisesi'nde okudu. Yükseköğrenimini Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. Gürün, Alaca, Çardak kaymakamlığında bulundu.  Mesleğinden ayrılarak İstanbul'a geldi. Meydan Larousse Ansiklopedisi'nde çevirmenlik yaptı, çeşitli yayInevlerinde redaktörlük ve editörlükle ugraştı, Türk Sinematek Derneği’nde çalıştı. İsviçre’ye giden şair, burada beyin ameliyati geçirdi ve üç yil tedavi gördü ve dönüşünde Çanakkale’ye yerleşti.

İlk şiiri Türk Dili dergisinde yayımlandı. Türk Dili, Varlık, Yenilik dergilerinde çıkan birkaç şiirinden sonra, Seçilmiş Hikâyeler, Pazar Postası, A, Yeditepe dergilerinde yazdı. Günümüz Türk şiirinin "modern ustalarından biri" olarak adlandırılan şair, ilk şiirlerinden itibaren oluşturduğu kendine özgü dille dikkati çekti "İkinci Yeni" tanımı yerine "Sivil Şiir"i önerdi ve kullandı.

Ece Ayhan'ın, Cemal Süreya, Sezai Karakoç, Turgut Uyar, Edip Cansever, bir önceki kuşaktan İlhan Berk, o dönemler Garip'in gündelik ve ironik anlayışını terk edip sürrealizme ve daha yoğun bir anlayışa yönelen O. Rıfat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte rolü büyüktür. Böylece İkinci Yeni adını alan akım ortaya çıkmıştır. Ece Ayhan'ın ilk yapıtının çağrıştırdığı başka bir yazar da Sait Faik Abasıyanık'tır. Yaşanılan zamanla geçmiş arasında, düşle gerçek arasında sıkışıp kalmaktan yorgun düşmüş ömrü boyunca bu ikili yaşamdan ötürü gerçekten birtakım belâları yüklenmiş gibi, topluma, doğaya, evrene bakarken iyilik, güzellik, açıklık, yaratıcılık, iyimserlik, umut gibi insanın bir yönünde varolduğu yadsınamayan kavramlarla bir ilinti kurmadı. 1980'den sonraki kitaplarında, yeni açılımlar deneyerek topluma, insanlara bakarken, kendi halinden başkalarının haline yönelişlerinde kurmaya çalıştığı dille şiirin daha önceki evrelerinden "esasta" ayrılarak bu evreleri sert eleştirilerle karşılayanları biraz da haklı çıkaran eğilimler taşıdı. Ece Ayhan ilk şiirleriyle birlikte eleştirmenlerin ve genel olarak şiir okurlarının ilgisini çekmiş, İkinci Yeni akımının en çok tartışma yaratan şairlerinden biri olmuştur. 1960'lı yılların başından itibaren yenilikçi ve genç şair kuşaklarını, özellikle Devlet ve Tabiat adlı kitabıyla, derin bir biçimde etkilemiştir. Türk şiirinin önemli şairlerinden olan Ayhan, 13 Temmuz 2002 günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi`nde hayata veda etti.

ESERLERİ:

Kınar Hanımın Denizleri (1959)

Bakışsız Bir Kedi Kara (1965)

Ortodoksluklar (1968)

Devlet ve Tabiat (1973)

Yort Savul (Tüm Şiirleri, 1977)

Zambaklı Padişah (1981)

Çok Eski Adıyladır (1982)

Defterler (Anılar, 1981)

Yalnız Kardeşçe (Söyleşi, 1984)

Kolsuz Bir Hattat (1987)

Sivil Şiirler (Yazı, Söyleşi, Hikâye, Şiir, 1993)

Son Şiirler (1993)

Bütün Yort Savullar (Toplu Şiirler, 1994)

Aynalı Denemeler (Deneme, 1995)

Dipyazılar (Deneme, 1996)

Mor Ötesi Requiem (Anlatı, 1997)

Başıbozuk Günceler (1997)

Sivil Denemeler (1998)

BAHÇELİ ÜZERİNDEN ERDOĞAN’I TASFİYE PLANI! 25 kişinin öldüğü Çorlu tren kazası davasında karar çıktı! İYİ Parti'de üst düzey istifa! Partiden ayrıldığını duyurdu
Sonraki Haber