Sağlık Bakanlığı evlerde test yapacak!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yaklaşık 10-12 günlük veriler ışığında yaklaşık 40 bin civarında enfekte hasta bulunduğunu söyledi. Bu hesaplamanın yüzde yüz doğruluğu kanıtlanmış bir bilimsel altyapısı olmadığının altını çizen Kara, asıl tespitin ise önümüzdeki hafta TÜİK aracılığı ile önümüzdeki hafta yapılması planlanan çalışma ile ortaya çıkacağını ifade etti. Kara, seçilen adreslerde ev halkına önce antikor testi, Kovid-19 tespit edilmesi halinde de PCR testi yapılacağını belirtti.

Tüm dünyanın üzerine kabus gibi çöken koronavirüs salgınında en başarılı ülkeler arasında olan Türkiye 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecini hemen hemen tüm alanlarda başlattı. 

AVM'lerin açıldığı, park, bahçe, piknik alanları, spor tesislerinin peş peşe açıldığı Türkiye'de koronavirüs taşıyan insan sayısı biliniyor mu? İstanbul'da yaşayan milyonların arasında kaç koronavirüslü dolaşıyor? 

CNN Türk'teki Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın konuğu olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Ateş Kara, hastalığı asemptomatik olarak atlatanların vakaların yüzde 30'una denk geldiğini ifade ederek Hakan'ın sorusunu yanıtlamaya başladı. 

Bu hesaplama için önce bugünden itibaren geriye doğru 10-12 günlük süreçteki vaka sayılarının toplanması gerektiğini belirten Kara, virüsü bugün için aktif olarak taşıyan kişi sayısının 14-16 bin civarında olacağını söyledi. 

Kara, sonra da semtomları hafif seyrettiği için hastaneye gelmeyenlerin de bi bukadar olması halinde yaklaşık 30 bin Kovid-19'lu bulunacağını, bununda yüzde 30'unun 9 bin yapacağını belirterek, Türkiye'de şu an aktif olarak yaklaşık 40 kişi olduğunun söylenebileceğini ifade etti. 

Ahmet Hakan'ın bu rakamı az bulması üzerinde başka hesaplamalar yapabilenler olabileceğin daha yüksek ya da daha az bulunabileceğini belirten Kara, bunların hepsinin bilimsel dayanağının az olduğunun altını çizdi. 

Prof. Kara, daha sonra da Sağlık Bakanlığı'nın tüm Türkiye'deki vaka sayısını yansıtacak bir çalışma yapmaya hazırlandığını söyledi. 

Plana göre TÜİK aracılığı ile haneler belirleneceğini ve örneklem yöntemi ile çalışma yürütüleceğini belirten Kara, "Hem o hanelerden virüsle karşılaştı mı, hastalığı geçirdi mi diye antikor yanıtına bakılacak. Yani immün sistemimizin, savunma sistemimizin verdiği yanıta bakacağız. Hem de antikoru pozitif çıktıysa da PCR testi ile de virüsü taşıyor mu taşımıyor mu diye bir değerlendirme yapacağız." dedi. 

Ahmet Hakan'ın sorusu üzerine çalışmanın planlamasının önümüzdeki hafta başlamak üzere yapıldığını belirten Kara, böyle bir çalışmanın erken yapılması halinde yanlış sonuç verme dezavantajına neden olabileceğini bunun için de vaka sayılarının biraz daha düşmesi gerektiğini ifade etti. Bu nedenle çalışmayı 7-10 gün sonra yapmanın daha gerçekçi sonuç vereceğini söyledi. 

"Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı 77 ceddinize yeter!" Fidan'dan Batı'ya Filistin uyarısı: Küresel fay hatlarını etkiliyor! Fenerbahçe'de Vedat Muriqi'nin bonservis rekorunu kırılıyor
Sonraki Haber