Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı: İlaçlara fiyat düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'yi güçlendirecek yeni adımları açıklamasının ardından, dolar geçtiğimiz gün 18 TL'den 12 TL'ye kadar düştü. Dolarda yaşanan düşüş sonrası Sağlık Bakanlığı, döviz kurundaki değişimlerin ilaçta sıkıntıya neden olmaması için düzenlemeye gitti.

Sağlık Bakanlığı, dolardaki değişimlerin ilaçta sıkıntıya neden olmaması için düğmeye bastı.

Edinilen bilgiye göre, 1400 ilacın fiyatı artarken eş değeri çıkan 700 ilacın ise fiyatı düşecek. Konuyla ilgili Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı Hürriyet’e şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı her yıl şubat ayında bir önceki yılın Euro kurunun ortalamasını alır. Bugün Kur 20 lira. Değerlendirirken, bunu 20’den değerlendirmiyor. 2021’in ortalaması olan 10.34’ten değerlendiriyor. Kurun bir yılın ortalamasının yüzde 60’ı alınıyor. Yani 6 lira 36 kuruş baz alınırsa ilaca maksimum yüzde 38 fiyat güncellemesi geliyor. Raporlu hastaların bir çoğu zaten katılım payı ödemiyor. Çalışan kesim yüzde 20’sini ödüyor. Hastanın cebinden çıkan katılım payı biraz artacak.

Bugün de bir fiyat güncellemesi var. 1400 kalem ilacın fiyatında artış olacak, 700 kalem ilacın fiyatında da düşüş var. Bir ilacın jeneriği çıktığı anda orda bir fiyat düşüş gerçekleşiyor. 700 kalem ilaçta geriye doğru bir düşüş var. Bu her sene olur. Bu sene sayı yüksek. Bakanlık 1400 ilaca gelecek fiyat güncellemesi ile bulunabilir Ilaç sayısını da artırmış olacak. Aksi halde firmalar bu rakamlara ilaç üretilemeyebilir.”

İşte fiyatı güncellenen bazı ilaçlar:

“Çocuk öksürük şurubu yüzde 24.51, çocuk ağrı kesici yüzde 14.68, bazı serumlar yüzde 50’ye yakın, kanser ilacına yüzde 10, tansiyon ilacına yüzde 20, diyabet ilacına yüzde 21...”

Başkentte kuvvetli lodosa dikkat! Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü
Sonraki Haber