Rusya, dünyanın en büyük şehirlerine atom bombası atarsa ne olur? İşte yaşanabilecek korkunç yıkım

Rusya Devlet Başkanı Putin'in gerekirse her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyeceklerini açıklaması sonrası dünyada nükleer saldırı tehdidi artarak devam ediyor. Putin'in Avrupa ve ABD'ye yönelik bir nükleer saldırı ihtimali neredeyse sıfır olarak görülse de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Yapılan bir araştırma dünyayı bekleyen korkunç yıkımı gözler önüne serdi. İşte Londra, Paris, New York ve Washington'a atom bombası atılırsa oluşabilecek korkunç yıkım...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken Putin'in nükleer saldırı ihtimali dünyayı tehdit ediyor. Analistler, Moskova yönetiminin bir nükleer saldırı ihtimalini göz ardı etmezken, söz konusu hamlenin Avrupa ülkelerine ya da ABD'ye yönelik olmasının çok zayıf olduğunu vurguluyor. Ancak buna rağmen dünyanın önemli metropollerine nükleer bomba atılması durumunda oluşabilecek yıkım merak konusu oldu.

Middlebury Enstitüsü'nden Dr. Jeffrey Lewis, İngiliz Daily Mail gazetesine Londra, Paris, New York ve Washington'a atılabilecek nükleer bombanın oluşturabileceği olası yıkımı anlattı. Lewis, 500 kilotonluk bir bombanın atılması durumunda büyükşehirlerin yerle bir olacağının altını çizdi.

Dr. Lewis, Rusya'dan atılacak kıtalararası balistik füzenin İngiltere'ye 15 dakikada, ABD'ye ise yaklaşık yarım saatte ulaşacağını söyledi. Nükleer bombanın patladığı yerde ilk olarak kör edici bir patlama ve devasa bir ateş topu meydana gelecek. Lewis, atılabilecek 500 kilotonluk bir atom bombasının Rusya'nın cephaneliğindeki en büyük nükleer silahtan oldukça küçük olduğuna dikkat çekti.

İŞTE NÜKLEER BOMBANIN NEDEN OLACAĞI DEVASA YIKIM

Dr. Jeffery Lewis, Londra'nın merkezini hedef alacak bir atom bombasının Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Caddesi ve Parlamento binası gibi önemli yerlerin bulunduğu Westminster'ın tamamen yok olacağını ve burada can kaybı oranının yüzde 100'ü bulmasının büyük olasılık olduğunu söyledi.

Dr. Lewis New York'ta ticaret merkezinin hedef alınması durumunda One World Trade ve Brooklyn Köprüsü'nün batı ucunun küle çevrileceğini belirtti. Lewis Washington'da ise Beyaz Saray'ın bulunduğu bölgenin hedef alınması durumunda Pennsilvanya Bulvarı'nda büyük bir alanın küle döneceğine dikkat çekti. Paris'te ise Elysee Sarayı'nın hedef alınması durumunda büyük bir alan küle dönecek.

ŞOK DALGASI DAHA BÜYÜK ALANI ETKİLEYECEK

Rusya'nın yapabileceği bir nükleer saldırının neden olacağı şok dalgasının daha büyük bir yıkıma neden olması bekleniyor. Dr. Jeffery Lewis nükleer saldırı nedeniyle meydana gelecek şok dalgasının yaklaşık 1,5 kilometre çapında bir alanı etkileyeceği ve büyük yıkıma neden olacağını söyledi. Lewis, Londra'da Buckhingam Sarayı'nın yanı sıra kentin en yoğun iki metro istasyonu Victoria ve Waterloo'nun yerle bir olmasının beklendiğini söyledi. Kentte yok olması beklenen diğer noktalar ise Soho'nun tamamı, Mayfair'in yarısı, Chelsea Köprüsü'nden Blackfriars'a kadar neredeyse her şey olarak sıralandı.

Şok dalgası New York'ta da büyük bir yıkıma neden olacak. Dünyanın en büyük metropolünde 30. caddenin güneyindeki her şeyin yok olması bekleniyor. Yok olması beklenen yapılar arasında Flatiron Binası, Madison Square Park, Union Park, Aşağı Doğu Yakası ve Batı Yakası bulunuyor. Ayrıca Özgürlük Heykeli'nin New York Limanı'na düşmesi bekleniyor.

Paris'teki Notre Dame, Eyfel Kulesi ve Garde du Nord istasyonu büyük olasılıkla onarılamayacak şekilde hasar görecek. Dr. Lewis, patlamanın etkilerinin sadece şok dalgasıyla sınırlı olamadığının altını çizerek, patlamaya maruz kalanların bina içinde olsalarda aşırı ısıya maruz kalmaları nedeniyle ciddi yanıklarla mücadele etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

RADYASYONUN ÖLÜMCÜL ETKİLERİ SONRA DA DEVAM EDECEK

Patlamanın merkezindeki herkes aşırı dozda radyasyona maruz kalacak. Patlamadan sağ kurtulanların ileriki dönemlerde kanserden hayatını kaybetmesi bekleniyor. Bu durum can kaybı sayısını da artıracak.

Dr. Jeffery Lewis, radyasyonun ölümcül etkilerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Radyasyon zehirlenmesi gerçekten acımasız, sefil bir ölüm şeklidir. Ani etkiler kusma, mide bulantısı ve ishaldir. İnsanlar belki saatlerce veya günlerce toparlanıp çok daha iyi görünebilirler ama sonra semptomlar geri döner ve çok daha kötüleşir"


SuperHaber Özel / Serkan Talan

Başkentte kuvvetli lodosa dikkat! Tighe Barry Ayasofya Meydanı'nda Müslüman oldu İstanbul'da otomobiline çarpan kurye tarafından tornavidayla öldürüldü
Sonraki Haber