Rus Yazar Dostoyevski'ye dair doğru-yanlış 8 efsane! Hakkında bildiklerinizi unutun!

Dostoyevski hakkında en çok efsane üretilen yazarlardan biridir. Genelev müdavimi olduğundan tutun da sübyancı olduğuna kadar birçok söylence Fyodor Dostoyevski'yi yanlış tanımamıza sebep olur. Peki Fyodor Mihalioviç Dostoyevski hakkındaki efsaneler, söylenceler ne kadar doğru? Ne kadar yanlış?

Rus edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Dostoyevski hakkında üretilen doğru yanlış 8 efsaneyi sizler için derledik.

1- İdama Mahkum olan ve tam sehpanın üzerindeyken affedilen bir yazardır Dostoyevski. Petraşevski Grubu'na üye olmakla suçlanan yazar, idam edilmek üzere bir meydana çıkarılır. İdam için altıncı sıradayken affa uğrar.

2- Yahudilerden nefret ettiği söylenen Dostoyevski birçok eserinde Yhudi toplumuna hoşgörülü ifadeler kullanmamıştır. Ancak Dostoyevski'nin Polonyalılara, Fransızlara hatta Türklere karşı da aynı tutumu sergilediği gerçektir.

3- Cinsel saplantıları olduğu söylenen ve genelev müdavimi olduğu bilinen Dostoyevski, Rusya'daki nerdeyse tüm genelevlerin adresini bilirdi. Hatta Dostoyevski, kardeşine yazdığı bir mektupta bundan yakınmıştır.

4- Sübyancı olduğu yönündenki iddialar yanlıştır. Yazarın ölümünden sonra yayılan bu söylenti dönemin edebiyat eleştirmenlerinden Strahov'un Tolstoy'a yazdığı bir mektuba dayanır. Ancak Dostoyevski'nin çocukları baştan çıkardığına dair herhangi bir kanıt ya da tanıklık gösterilememiştir. Tarihçilerin düşüncesi, Dostoyevski'nin ölümünden sonra günlüklerini gören Strahov'un kendisinin nahoş sözlerle anıldığını görmesi üzerine böyle bir söylenti çıkardığı yönündedir.

5-Edebiyat çevrelerinde döneminde en çok zorbalığa maruz kalmış yazarlardan birisi de Dostoyevski'dir.

6- Dostoyevski hakkında belki de en çok konuşulan söylende ölüm döşeğindeki karısını terk edip metresiyle kaçmıştır. Dostoyevski'nin ilk karısı Mariya verem hastasıydı. Dostoyevski'nin 1862'de ilk yurt dışı seyahatine yanında Mariya olmadan çıktığı doğru. Ancak karısının tedavi için yaptığı doktor ve sanatoryum ziyaretlerinde Dostoyevski yanında olmuş, iyi bakılması için çaba harcamış ve ölüm döşeğinde de yanından ayrılmamıştır.

7. Her zaman yoksuldu. Doğru. Geçinmesine yetecek kadar para kazanmasına rağmen kumar alışkanlığı yüzünden Dostoyevski mütemadiyen parasızlıkla mücadele etmiştir.

8. Bir romanını 26 günde yazmıştır. Doğru. İmzaladığı kitap anlaşmasının bağlayıcı koşulları nedeniyle Dostoyevski Kumarbaz romanını, teslim tarihinden üç gün önce tamamlamıştır. 26 günde yazdığı bu romanı stenoya geçirmesi için tuttuğu Anna Snitkina ise yazarın ikinci karısı olacaktır.

Kaynak:turkrus.com

Bu nasıl sol? CHP'li Afyonkarahisar'da faşist uygulama... İran'a ait askeri üsse hava saldırısı! Irak'ta peş peşe patlamalar Ömer'den Cemre'ye Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e söylediği ninni olay oldu
Sonraki Haber