Rus Salatası mı Amerikan Salatası mı? Farkı ne? Mucidi kim?

Rus Salatası mı Amerikan salatası mı? Farkı ne? Mucidi kim merak ediliyor. Hemen hemen her sofrada görmeye alışkın olduğumu Amerikan ve rus salataları arasında fark ne? İşte yanıtı..

Rus Salatası mı Amerikan Salatası mı? farkı ne? Mucidi kim? İşte yanıtılar...

RUS SALATASI MI AMERİKAN SALATASI MI? FARKI NE?

Rus salatası

Rus salatası, Amerikan salatası veya olivye salatası küp şeklinde kesilmiş patates ve diğer sebzeleri mayonezle karıştırarak yapılan bir salatadır.

Kökeni

Rus salatası 1860'lı yıllarda Moskova'daki Ermitaj Restoran'ın sahibi olan Fransız asıllı aşçı Lucien Olivier tarafından icat edildi. Kısa zamanda restoranın en sevilen yemeği haline gelen Rus salatasının tarifi Olivier tarafından ölene kadar titizlikle saklandı. Daha sonra birçok dünya ülkelerine yayıldı.

Rus Salatası, Rusça ve Almanca gibi bazı dillerde hala Olivier Salatası olarak bilinmektedir. Ama çoğu dillerde Rus salatası olarak bilinir. Türkiye'ye 19. yüzyılda ulaştı. İstanbul'da 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kente gelen Beyaz Rusların açtığı lokantalar sayesinde yaygınlaştı.

Türkiye'de Soğuk Savaş yıllarında ideolojik nedenlerle adı "Amerikan salatası" olmuştur. Türkiye'de "komünizm tehdidi" salatanın "Amerikan Salatası" olarak anılmasına yol açtı. Esnafın Soğuk Savaş döneminde Rus adından kaçınarak "Amerikan salatası" olarak satış yapmasının psikolojik harekât çalışması sonucu gerçekleştiği de öne sürüldü. Hüseyin Çelik Soğuk Savaş dönemindeki durumu, "O zamanlarda yemek listesinde "Rus salatası" yer aldığı lokantanın sahibi hapsedilirdi. Lokantaların sahiplerinin bu salatayı "Amerikan salatası" olarak adlandırmaları tavsiye ediliyordu." sözleriyle tasvir etmiştir.

Amerikan salata tarifi

Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz, gününüzü kurtaracak olan bu tarife bayılacaksınız... Meze Tarifleri arasında en çok okunan yemek tariflerinden biri olan Amerikan salata tarifini büyük bir keyifle hazırlamanız ve sevdikleriniz ile birlikte afiyetle yemeniz dileğiyle!

Amerikan salata tarifi malzemeler:

3 adet havuç
3 adet patates
250 gr. iç bezelye
8-10 adet kornişon turşu
Yarım su bardağı mayonez
Tuz
Yarım su bardağı yoğurt

Amerikan salata tarifi hazırlanışı:


Havuçların üzerini bir bıçak yardımıyla kazıyın.
Bezelye iriliğinde doğrayın.
Patateslerin kabuğunu soyduktan sonra, onları da bezelye iriliğinde doğrayın.
Sıcak suda bezelyeleri, havuçları ve patatesleri yumuşayana kadar haşlayın.
Suyunu süzerek başka bir kaba aktarıp, soğumasını bekleyin.
Sebzelerin üzerine ekleyin.
Küçük doğranmış kornişon turşu, yoğurt ve mayonezle karıştırarak servis yapın.

Gaddar ile Korkut arasındaki savaş büyüyor! Görür'den o ilçeye kritik uyarı: Etrafınız deprem kaynağıyla dolu! Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! TFF'ye istifa baskısı...
Sonraki Haber