Reel efektif döviz kuru nedir? Reel efektif döviz kuru ne anlama geliyor?

Ekonomi gündeminin konusu şu sıralar reel efektif döviz kuru oldu. Türk lirasının satıhn alma gücünde olan değişimleri en gerçekçi olarak ortaya koyan veri anlamına gelen Reel Efektif Döviz kuru ne anlama geliyor?

Reel Efektif Döviz kuru ne anlama geliyor? Türkiye'nin dış ticaret ilişkisinde olduğu ülkeler içerisinde önemli bir paya sahip olaran para birimlerinden oluşan sepete göre TL'nin ağırlıklı ortalama değeri "Nominal efektif döviz kuru"nu veriyor. Peki en genel anlamda Reel Efektif Döviz kuru ne demektir?

Reel Efektif Döviz Kuru Ne Demektir?

Reel Efektif Döviz kuru arttığı takdirde TL'de reel değer kazancı olduğu anlamına geliyor. Böylelikle yurt içinde olan bir mal sepeti yabancıla için pahalı, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hale geliyor.

Bu durumda ithalat artar ve ihracat olumsuz etkilenir. İhracatta da rekabet gücü azalır.

Endeks değerinin 100 olması, yerel para ile dış ticaret yapılan ülkelerin döviz cinsleri arasında bir eşitlik bulunduğunu gösterir. Endeksin 100'ün üzerine çıkması, yerel paranın değerli; 100'ün atına gerilemesi ise, göreceli olarak daha değersiz olduğunu anlamını taşır.

Tokat Sulusaray'da bir deprem daha! Sulusaray'da evlerine girmeyen vatandaşların bekleyişi sürüyor İçişleri Bakanı Yerlikaya Tokat depremine ilişkin son durumu aktardı
Sonraki Haber