PYD'yi Türkiye korkusu sardı: Topraklarını Esed'e teklif etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye operasyon sinyali vermesinin ardından bölgede faaliyette bulunan PYD, Esed kartına başvurdu. Terör örgütü PKK'nın da onayına başvuran örgüt, Esed'in desteği karşılığında kontrolündeki toprakları rejime devretmeyi teklif etti.

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekat sinyalinin ardından bölgede dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın operasyon açıklamasının ardından terör örgütü PKK/PYD, ele geçirdiği toprakları kaybetmemek için her yola başvuruyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yakın Basnews'e konuşan bir kaynak, PYD'lilerin Rusya aracılığıyla Esed'e bir "anlaşma kağıdı" gönderdiğini açıkladı.

Esed-PYD ittifakını içeren anlaşmaya bölücü terör örgütü PKK da onay verdi. Ancak anlaşma, ABD'nin 'vetosuna' takıldı.

BAZI BÖLGELERİN ESED YÖNETİMİNE DEVREDİLMESİ TEKLİFİ

Anlaşmada terör örgütü, bölgedeki Kürtlere çeşitli sosyal hakların tanınması, Kürtçenin tanınması, Şam hükümetine Kürt katılımının sağlanması karşılığında bazı bölgelerin Esed yönetimine devredilmesini teklif etti.

Kaynağa göre petrol, doğalgaz ve diğer kaynaklarla ilgili ise herhangi bir teklif sunulmadı.

Anlaşma, PYD'nin kontrol ettiği Kamışlı ve diğer bölgeleri kapsarken, Fırat'ın Doğusu belgede yer almadı.

Belgede ayrıca, Rus gözetiminde iki tarafın üzerinde anlaşmaya vardığı bir formüle göre PYD'nin rejim güçlerine katılımı da yer alıyor.

"ABD KÜRTLERLE İLGİLENMİYOR, BASKI KARTI OLARAK KULLANIYOR"

Kaynağa göre teröristbaşı Cemil Bayık PYD'yi Esed rejimiyle anlaşmaya ve kontrol ettiği bölgeler konusunda taviz vermeye zorluyor.

Kaynak, ABD'nin PYD-Esed anlaşmasını kabul etmediğini, çünkü Washington'un başka gündemleri olduğunu ve bunların en önemlisi İsrail ile uzlaşma olduğunu belirtti.

İnternet sitesine göre, "Amerika Kürtlerle pek ilgilenmiyor, onları bir baskı kartı olarak kullanıyor" dedi.

Dün erken saatlerde BasNews'e konuşan bir başka kaynak, Rus tarafı ile PYD arasında Suriye-Türkiye sınırından M4 Karayolu'nun güneyine doğru 32 kilometre çekilmesi ve Türkiye'nin operasyonuna karşı bölgenin Esed'e teslim edilmesi için 'ciddi' olarak nitelendirdiği görüşmelerin yapıldığını açıklamıştı.

Rusya'nın Fırat'ın doğusuna, ABD güçleriyle koordineli olarak, kuzey Suriye'de yaklaşmakta olan bir Türk askeri operasyonu beklentisiyle "gelişmiş" askeri takviyeler gönderdiğini de sözlerine ekledi.

23 Nisan kutlamalarında öğrenciye tekme atan şüpheli yakalandı ABD’de Gazze’ye destek protestoları yayılıyor! Görenler hayret ediyor! Sağı tavuk solu horoz...
Sonraki Haber