Covid geçirenler dikkat! Post covid ve fibromiyalji sürekli karıştırılıyor

Romotoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdal Gilgil, post covid sendromu (Uzun Kovid) hastalarının fibromiyalji hastalarıyla karıştırılabildiğine işaret ederek, post covid sendromunun ilerleme özelliği var diyerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Erdal Gilgil, romatizmal hastalıklarla uzun kovid arasındaki benzerlik ve bu gibi durumlarda neler yapılacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Romatizmal hastalıkların çoğunlukla otoimmün karakterli hastalıklar olduğunu aktaran Prof. Dr. Erdal Gilgil, kovid-19’da da immünitenin bozulduğu ve çok ciddi sitokin fırtınasının ortaya çıktığını söyledi.

KORTİZONUN BİRDEN BIRAKILMASI TEHLİKELİ OLABİLİR

Romatizmal hastalıklarda Kovid-19’un daha ağır geçtiğini aktaran Gilgil, bu hastaların hastalık sürecinde daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların kovid-19’un daha ağır geçmesine neden olduğuna işaret eden Gilgil, “Kortizon, romatizmal hastalıklarda çok sık kullandığımız bir ilaç. Yüksek doz kortizon kullandığımız hastalar, kovid-19'u daha ağır geçebiliyor. Kovid-19’a bağlı hastaneye yatma oranları bu hastalarda daha fazla. Ne yazık ki ilaçları birden bırakamıyoruz. Kortizonun birden bırakılması çok tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Kortizonu birden kesmek yerine, devam edip yavaş yavaş azaltmayı öneriyoruz. Eğer hastanın kovid-19 olduğu kesinse, kortizon hariç diğer romatizmal hastalık ilaçlarını bu sürede kesiyoruz. Tüm semptomlar bittikten sonra ise tekrar ilaçlara başlanılabiliyor” dedi.

Fenerbahçe'nin aleyhine verilen penaltı sonrası yer yerinden oynadı! A101'e ucuza Tiny House geliyor! Günlük burç yorumları 23 Nisan 2024! Burçları bugün neler bekliyor? Mermi yutturup, gecelik giydirmişlerdi! Cezaları açıklandı Fenerbahçe penaltı bekledi, hakem hayır dedi! Trio ekibi tartışmalı penaltı pozisyonuna son noktayı koydu!