Ponzi sistemi nedir? Kripto para borsalarında ponzi mi oynanıyor? 100 yıllık dolandırıcılık...

Ponzi sistemi pek çok kişinin hayatını karartıyor. Günümüzde de etkilerini sürdüren Ponzi sistemi, yatırımcısına kendi paralarından dönen ya da sisteme yeni katılan yatırımcılardan gelen paralarla ödeme yapıldığı bir dolandırıcılık sistemidir. Son günlerde oldukça revaçta olan kripto para borsalarının da aynı işlevi gördüğünü düşünen vatandaşlar ponzi sistemi hakkında araştırmalara devam ediyor.

Thodex kripto para borsası hakkında sosyal medyada çıkan veya tartışılan iddialar sonrası yatırımcılar ponzi sistemi hakkında araştırmalara başladı. Kendi paralarından ya da yeni gelen yatırımcılardan gelen paralarla ödemelerin yapıldığı yüz yıllık dolandırıcılık sistemi ponzi pek çok kişiyi mağdur etmiş, günümüzde de etkisini sürdürmüştür. Peki ponzi sistemi nedir?

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

İlk kez Charles Ponzi tarafından 1910 yılında uygulanan hileli bir yatırım şekli olan Ponzi sistemi ya da diğer adıyla ‘Saadet Zinciri’ sisteme dahil edilen insanların kendi yatırımlarıyla veya sonraki katılımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

Her zaman ortalamanın üzerinde kazanç sağlamayı vaad eden sistem ilk önce bu beklentileri karşılamayı sağlar. Bu durumda yeni gelen yatırımcıların paralarını eski yatırımcılara ödeyerek kullanır ve ponzi sisteminin gelişmesi sağlanır.

Kişide ilk olarak çok büyük bir fırsat yakalamış izlenimi oluşturulur ve güven sağlanır. Sistemin çöküşü artık piramidin çok büyüyüp dengesiz bir hal almasıyla başlar. Temelde yeni katılımcılara muhtaç olan Ponzi sisteminde yeterli yeni katılımcı bulunmazsa zincir çöker.

Türkiye'de saadet, titan zinciri, çiftlikbank adıyla bilinen yöntemler ponzi oyununa örnek olarak verilebilir. 

Tokat Sulusaray'da akşam vakti deprem! Türk takımları Avrupa'da bu sezon ne kadar kazandı? Murat Ceylan açıkladı! All Star'da büyük dokunulmazlık mücadelesi...
Sonraki Haber