Pfizer-BioNTech aşısının 2 mutasyona karşı etkisi ortaya çıktı

Yetkililer, Türkiye'de de kullanılan BioNTech/Pfizer aşısının koruma oranlarını duyurdu. Yapılan iki araştırmaya göre, Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının, iki tehlikeli mutasyona karşı da koruma konusunda olağanüstü etkisi olduğu bildirildi.

Pfizer-BioNTech aşısı ile ilgili yapılan çalışmalar, iki tehlikeli mutasyona karşı etki gösterdiğini ortaya koydu. Yapılan iki araştırma, aşının ilk olarak Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan mutasyonlardan kaynaklanan şiddetli hastalık veya ölüme karşı korumada yüzde 95'ten fazla etkili olduğunu gösterdi.

London School of Hygiene and Tropical Medicine'de bulaşıcı hastalıklar doktoru Annelies Wilder-Smith, “Bu gerçekten iyi bir haber. Bu noktada, BioNTech aşısını endişe verici değişkenlerin varlığında bile kullanabileceğimizi güvenle söyleyebiliriz." açıklamasında bulundu.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA) bir açıklama yaparak ülkede kullanılan AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşılarının tek dozunun 60 yaş ve üzerindeki insanlarda ne kadar koruma sağladığını duyurdu.

TEK DOZU YÜZDE 89.7 KORUMA SAĞLIYOR

Yapılan açıklamada, Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının tek dozunun aşı olunduktan iki hafta sonra yüzde 89.7 oranında hastalığa karşı koruma oluşturduğunu açıklayan yetkililer AstraZeneca’nın tek doz aşısının ise yüzde 86 oranında koruma sağladığını duyurdu.

TEK DOZ YÜKSEK ORANDA KORUYOR

Güney Kore’de 26 Şubat’tan beri aşı olan 3.5 milyon 60 yaş ve üzerindeki bireyin sağlık raporlarını inceleyen yetkililer, Pfizer ya da AstraZeneca’nın aşısını olan 521.133 insanı mercek altına aldıklarını duyurdu.


''İKİNCİ DOZLARI YAPTIRIN''

Bununla birlikte, bu korumanın ne kadar sürdüğünün bilinmediği vurgulanarak, ikinci dozun yaptırılması için çağrıda bulunuldu. KDCA, “Verilerimizde 1.237 insanda corona virüsü tespit edilirken bunlardan sadece 29’unun aşı olan gruptan olduğunu analiz ettik. Bu veriler bize tek doz aşının bile yüksek oranda koruma sağladığını gösteriyor. Halk, tavsiye edilen program dahilinde aşılanmayı tamamlamaları zira koruma oranı ikinci dozdan sonra daha da yükselecektir.” açıklamasını yaptı.

Güney Kore Sağlık Bakanlığı’nda görevli Yoon Tae-ho düzenlediği basın toplantısında, “Ülkede corona virüsünden yaşamını yitirenlerin yüzde 95′, 60 yaşın üzerindeki vatandaşlarımız. Aşı bu insanlarda ölüm oranını çok ciddi bir oranda azaltıyor” dedi. Yoon Tae-ho, aşı olanlarda kanda pıhtılaşma görülme oranının da çok düşük olduğunu ve bu sorunun da çözümünün olduğunu dile getirdi.

Yapay zekada maliyet düşmezse geri zeka olacak Hyalüronik Asit nedir? Niçin kullanılır? Carlo Ancelotti Arda Güler'in dakika almayı hak ettiğini söyledi
Sonraki Haber