Papa'dan Çinlileri kızdıran Uygur çıkışı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, İngiliz gazeteci Austen Ivereigh ile yaptığı söyleşide Arakanlı Müslümanlar ile Uygur Türklerine uygulanan zulme ilişkin ifadeler kullandı. Papa'nın sözlerinin ardından Çin'den tepki gecikmedi. Çin yaptığı açıklamada "Papa Francesco'nun Uygurlarla ilgili sözleri tamamiyle asılsızdır" denildi.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Çin'in kontrolünde bulunan Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin durumuna dair ilk kez bir açıklama yaptı.

BBC'nin haberine göre, İngiliz gazeteci Austen Ivereigh tarafından Papa ile yapılan söyleşilerden derlenen ve gelecek hafta yayımlanacak kitapta Papa Uygur Türklerinin yaşadığı zulme dikkat çekildi.

Papa'nın kitapta yer alan ilgili ifadeleri şu şekilde:

"Zulüm altındaki halkları sık sık düşünüyorum: Arakanlı Müslümanlar, zavallı Uygurlar, Yezidiler... DAEŞ'in onlara yaptığı gerçekten zalimceydi. Ya da Mısır'da, Pakistan'da kilisede dua ederken patlayan bombalarla öldürülen Hristiyanlar..."

ÇİN'DEN PAPA'YA YALANLAMA GELDİ

Papa'nın Müslüman Uygur Türkleriyle ilgili açıklamalarına Çin'den yanıt gecikmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Papa Francesco'nun Uygurlarla ilgili sözleri tamamiyle asılsızdır" denildi.

Vatikan ile Çin arasında 1951 yılından bu yana kopuk olan diplomatik ilişkiler, 2018 yılında imzalanan anlaşmayla yeniden kurulmuştu. 2 yıllık anlaşmanın süresinin dolmasından sonra geçtiğimiz ay 2 yıl süreli yeniden uzatmaya gidilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo anlaşmanın uzatılması üzerine Vatikan'ı eleştirmişti.

Borsa İstanbul'da en çok para girişi olan hisseler belli oldu BDDK'dan fazladan kredi kartı limiti tanımlayan bankaları uyarı! Suphiye Orancı meğerse Metin Akpınar ile aynı filmde oynamış!
Sonraki Haber