Oxford mutluluğun formülünü açıkladı

Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları şaşırtıcı bir çalışmaya imza attı. Yapılan araştırmaya göre uzun süre video oyunları oynayanlar, oynamayanlara kıyasla daha mutlu olma eğiliminde...

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Oxford’un Sosyal Bilimler Bölümü’ne bağlı İnternet Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada Nintendo’nun Animal Crossing ve EA’nın Plants vs Zombies oyunları baz alındı.

Bu oyunların geliştiricileri, araştırmacılara anonim olarak kullanıcıların verilerini iletti. Bu verilerde kullanıcıların oyun süresi ve oynarken kendini nasıl hissettiğine dair anketin yanıtları bulunuyordu.

Toplamda 18 yaş üstü 3 bin 274 oyuncunun verisi değerlendirmeye alındı.

Önceki araştırmalarda oyun süreleri kullanıcıların kendi bildirimleri üzerinden toplandığı için doğru olmama ihtimali bulunuyordu.

Araştırmanın başında bulunan Prof Andrew Przybylski, sonuçların şaşırtıcı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Günde dört saat Animal Crossing oynayınca, oynamayan birine kıyasla daha mutlu hissettiğinizi söylüyorsunuz. Bu, oyunun kendi başına mutlu ettiği anlamına gelmez. Ancak daha önceki 40 yıllık araştırmalar insanların oyun oynadıkça daha mutsuz olduğunu gösteriyordu.”

Akademisyen, bu sonucun her iki oyunda da oynayanların başka insanlar tarafından kontrol edilen karakterlerle etkileşim sağlayan sosyal özellikleriyle alakalı olabileceğini ileri sürdüler.

İnsanların sosyal yönden mutlu olmasa oyunlara bu kadar zaman ayıracağını düşünmediğini vurgulayan Przybylski, oyunları ‘dijital su sebilleri’ ne benzetti.

Bu anlamda oyunlar online olarak, tıpkı işyerlerinde olduğu gibi insanlara kaynaşma imkanı sağlıyor.

(DİKEN)

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı! Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti! Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yarı finalistler belli oldu!
Sonraki Haber