On5Sıfır7 Film Haftası başladı! Açılışta Mahrem'in galası yapıldı

15 Temmuz Derneği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ile düzenlediği "On5Sıfır7 Film Haftası"nın açılış töreni, Atlas Sineması'nda gerçekleştirildi. Açılış töreninde aynı zamanda FETÖ'nün yapılanmasını, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızma faaliyetlerini ele alan ve TRT 1 tarafından hazırlanan "Mahrem" belgeselinin galası yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ile 15 Temmuz Derneği tarafından düzenlenen "On5Sıfır7 Film Haftası"nın açılış töreni, Atlas Sineması'nda gerçekleştirildi.

Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türk halkının tarihten bu yana içeriden ve dışarıdan her zaman müdahalelere maruz kaldığını belirterek, "15 Temmuz hain FETÖ kalkışmasının arkasında neler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Türkiye'ye hangi bedeller ödetmek istediklerini de gayet iyi biliyoruz. Ama o akşam, bir ruh gibi 80 milyon vatandaşımızla bir aksiyona dönüştü." dedi.

Demircan, 15 Temmuz'da yaşananları anlatmanın önemli yollarından birisinin kültür olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Şiirler yazacağız. Filmler çekeceğiz. Bugün burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sinema çok etkileyici bir araç. (Film haftasındaki) 17 film inanılmaz. Fragmanlarına bakarken bile çok etkilendim. Hepsinin izlenmesi lazım. Bu dünyada zalimlere karşı mazlumların iş birliğini gerçekleştirecek mekanizma da yine beyazperdeden geçecek. 15 Temmuz'u anlatacak daha çok çalışmalar yapmamız lazım."

"BU MİLLET ÖZGÜRLÜĞÜN VE BAĞIMSIZLIĞIN NE MANAYA GELDİĞİNİ BİLEN BİR MİLLET"

15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç da insanların konumları ne olursa olsun elde edecekleri menfaatlerle insanları katletmenin, sömürmenin hiçbir izahı olmadığına dikkati çekerek, "Bizim gönül dünyamızda böyle bir şey olamaz. 15 Temmuz karşısında o gün milletimiz nasıl buna karşı koyduysa yarın da böyle bir şey olacaksa bizim çocuklarımız, torunlarımız bunların karşısında duracak. Çünkü bu millet özgürlüğün ve bağımsızlığın ne manaya geldiğini bilen bir millet. Gönül dünyamızda böyle bir zenginlik ve anlayış var." ifadelerini kullandı.

On5Sıfır7 Film Haftası Genel Sanat Yönetmeni ve sinema eleştirmeni İhsan Kabil ise programı çok kısa bir süre içerisinde düzenlediklerini aktararak, dünya ve Türk sinemasından "Darbe, Direniş ve Özgürlük" teması altında 17 film seçtiklerini söyledi.

Film haftası kapsamında sinema tarihinin önemli yapımlarına yer vermeye çalıştıklarını dile getiren Kabil, Amerika ve Avrupa sineması dışında farklı coğrafyalardan seçmeler yaptıklarını anlattı. Açılışta ayrıca AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de bir konuşma yaptı.

"MAHREM" BELGESELİNİN GALASI YAPILDI

"On5Sıfır7 Film Haftası"nın açılış töreninde aynı zamanda FETÖ'nün yapılanmasını, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sızma faaliyetlerini ele alan TRT 1 tarafından hazırlanan "Mahrem" belgeselinin galası yapıldı.

İlk bölümünün gösterime sunulduğu programda oyuncu ekibiyle sahneye çıkan belgeselin yapımcısı Halis Cahit Kurutlu, şunları kaydetti:

"Belgeselde 50 yıllık bir casusluk faaliyetinin 15 Temmuz günü bir terör eylemine dönüş hikayesini anlatıyoruz. Sıradan bir Anadolu insanının, sade bir vatandaşın çocuklarının evlerine nasıl sızdılar, nasıl devşirdiler, belki doğru yetiştirilirse milletine faydalı olabilecek çocukları, 15 Temmuz'da nasıl canavara dönüştürdüler bunu anlatıyoruz."

Belgeselin yönetmenli Hamit Coşkun da çekimlerde zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, ekip ve oyuncu arkadaşlarına teşekkür etti.

Etkinliğe, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın yanı sıra kültür ve sanat dünyasından birçok kişi katıldı.

ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Atlas Sineması, İstanbul Sinema Müzesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gösterimlerin yapılacağı etkinlik, 12 ile 18 Temmuz arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Hafta dolayısıyla ayrıca "Sinemada Darbe ve Direniş Teması" başlıklı bir panel de düzenlenecek.

"Darbe-Direniş-Özgürlük" temasının temel kavramsal çerçevesini oluşturduğu proje ve etkinliklerle ilgili geniş bilgiye "www.on5sifir7filmhaftasi.com" sitesinden ulaşılabilecek.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Tokat'taki depreme ilişkin açıklama 18 Nisan 2024 Perşembe TJK at yarışı saatleri açıklandı! Türkiye gece yarısı beşik gibi sallandı! Tokat'ta bir deprem daha!
Sonraki Haber