Nohutlu Tirit Yediniz Mi! Tiridine Tiridine Bandım Şarkısı Hayat Buluyor! Tatmadan Gitmek Yok

Türk mutfağı inanılmaz çeşitliğe sahip bir mutfaktır. Nohutlu Tirit de bu toprakların bir ürünüdür ama maalesef adını zeytinyağlılar ya da kebaplar kadar duyuramamış lezzetlerdendir. Anadolu’da bazı lezzetler tutumluluk üzerine ya da değerlendirme mantığı ile ortaya çıkmıştır.

Türk mutfağı inanılmaz çeşitliğe sahip bir mutfaktır. Nohutlu Tirit de bu toprakların bir ürünüdür ama maalesef adını zeytinyağlılar ya da kebaplar kadar duyuramamış lezzetlerdendir. Anadolu’da bazı lezzetler tutumluluk üzerine ya da değerlendirme mantığı ile ortaya çıkmıştır.

Tirit de bu yemeklerden biridir. Kuru ya da bayat ekmekleri değerlendirmek hatta lezzetlendirmek adına oldukça başarılı bir yemektir. Doyurucu bir yemek olduğundan yanında yardımcı bir yemek istemez. Başlı başına bir  öğündür. Yanında yoğurt veya ayran servis edile bilinir. Her nasıl olursa olsun, lezzetinden ödün vermeyen bir lezzet olduğu kesin.

4 Kişilik Nohutlu Tirit Yapımında İhtiyaç Duyulan Malzemeler

  • 250 gram parça et dana koyun fark etmez
  • Bir bardak Nohut akşamdan ıslatılmış olmalı
  • 2 baş kuru soğan
  • Tuz Karabiber pul biber kekik
  • Kurutulmuş dilimlenmiş ekmek dilimleri
  • 2 kaşık tereyağı veya margarin
  • Kaynar su

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak ekmekleri dilimleyip fırına sürelim. Ekmekler sararıp kıtırlaşana kadar kızarsınlar. Diğer yanda soğanlarımızı piyaz şeklinde doğrayarak beklemeye alalım.  Çelik tencereye veya düdüklü tencereye yağımızı aktarıp eritelim. Tencereye etleri alalım tuzunu ilave ederek suyunu bırakıp çekene kadar ara sıra karıştırarak kavuralım. Etler suyunu emip rengi dönmeye başlayınca piyaz şeklinde doğranan soğanları ilave edelim.

Tekrar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Bu kez nohutları ekleyelim üzerine 2 parmak çıkacak kadar kaynar su ilave edelim. Karabiber, pul biber ve kekiği ilave ederek tencerenin ağzını kapatalım. Orta ısıda pişirmeye bırakalım. Etler yumuşayıp, nohutlar pişince ateşten alalım. Kızarmış ekmek dilimlerini büyükçe bir servis tabağına dizelim. Sıcak tiriti  ekmeklerin üzerine kepçe ile gezdirelim. Sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Süper Lig'de küme düşen ilk takım İstanbulspor oldu! Marmaris’te çatıların uçma anı saniye saniye kamerada... Gözler Merkez'in nisan ayının faiz kararında!
Sonraki Haber